Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter bränderna – fyra nya i natt

Polisen befarar att en pyroman härjar i Malmö, enligt Aftonbladet: ”Vi är beredda”.
OBS! Genrebild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under natten har fyra nya bilbränder konstaterats i Malmö. 

Det finns i nuläget ingen misstänkt. 

Samtidigt sitter sedan tidigare en 45-årig man anhållen, efter att ha tagits på bar gärning när han tros ha varit på väg att starta en brand under måndagsmorgonen.

– Han kommer att höras ytterligare under dagen, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Malmö har drabbats av flera anlagda bränder på kort tid.

Under tidig morgon fick polisen fyra nya larm om bränder – den här gången i bilar: I Persborg, Augustenborg och Lönngården i södra Malmö.

Polisen vet inte om bränderna kan hänga ihop på något sätt, men konstaterar att larmen kom kort efter varandra och att de ligger nära varandra geografiskt.

Calle Persson, presstalesperson hos polisen i Region Syd, säger att det är svårt att dra några direkta slutsatser om samband till tidigare anlagda bränder i staden den senaste tiden.

– Det är svårt att säga. Om vi tittar på ett år så brinner det tyvärr många gånger, både i bilar och i andra föremål i Malmö. Så det är inte så enkelt, det är mer komplext. Malmö är en stor stad och det finns tyvärr för många som ägnar sig åt att sätta eld på både bilar och andra föremål i vanliga fall också.

Skiljer sig åt

Det finns ingen misstänkt gripen i ärendet.

Enligt polisen finns det skillnader mellan bränderna som drabbat Malmö under den senaste tiden.

– Vi har inte kunnat säga att det är en och samma person som begått bränderna. De har skiljt sig åt en del. Vi har inte omedelbart kunnat sätta dem i samband med varandra, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling. 

Det kan bland annat betyda att den som anlagt bränderna använt olika metoder för att tända på.

Fortsatta förhör

Under natten till måndagen greps en man i 45-årsåldern. När polisen kontrollerade mannen befann han sig vid ett par sopkärl och misstanken gäller att han var i begrepp att sätta fyr på kärlen. Han sitter anhållen misstänkt för förberedelse till skadegörelse. 

Polisen utreder nu om mannen kan kopplas till någon av de tidigare bränderna, även om han har uppenbart alibi för just bränderna under natten till tisdagen.

– Han är inte delgiven några nya brottsmisstankar, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.. 

Åklagaren har fram till torsdag på sig att bestämma om han ska begära mannen häktad eller inte.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.