Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bränderna – alla HVB-hem hemlighålls

Efter bränderna hemlighålls nu alla HVB-hem. För en dryg vecka sedan brann det i ett asylboende utanför Munkedal.Foto: Adam Ihse/TT
Ett planerat asylboende sattes i brand utanför Ärla, utanför Eskilstuna.Foto: Filip Lundh

Den senaste tiden har flera asylboenden eldhärjats runtom i landet.

Nu beslutar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att stänga sitt register över HVB-hem i Sverige.

– Vi valde med anledning av den rådande situationen att titta närmare på den externa tillgängligheten på vårt HVB-register, säger Linda Almqvist, jurist på IVO.

Under de gångna månaderna har det brunnit på flera asylboenden och fastigheter som varit tilltänkta för att inhysa flyktingar. Senast i natt eldhärjades ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör - och branden misstänks vara anlagd.

Med bakgrunden till den senaste tidens händelser har IVO nu beslutat att stänga sitt register HVB-hem, hem för vård och behandling, i landet. I registret som hittills legat öppet på myndighetens hemsida listas också hem för ensamkommande flyktingbarn, skriver Sveriges Radio som var först att rapportera om beslutet. Registret finns till för IVO:s egen räkning i syfte att de ska kunna utföra sin tillsyn.

– Med anledning av den rådande situationen har vi valt att titta närmare på den externa tillgängligheten på vårt HVB-register. Efter en bedömning beslutade vi att HVB-registrets externa åtkomst skulle begränsas, säger Linda Almqvist, jurist på IVO.

IVO:s beslut har skett i samråd med polisen. Samtidigt poängterar Almqvist att den rådande situationen är en polisär fråga.

– Vad det finns för eventuella externa omständigheter som skulle kunna påverka HVB-boenden i den rådande situation vi befinner oss är en polisiär fråga. IVO fokuserar på sin primära uppgift, tillsyn.

Hur länge kommer beslutet att gälla?

- Den här åtgärden som är vidtagen får utvärderas och omvärderas kontinuerligt och det är en situation som vi får förhålla oss till från dag till dag.

Kan börja sekretessbelägga adresser

Samtidigt kommer det fortfarande gå att begära ut allmänna handlingar om HVB-hem.

- Det är ju ändå så att eftersom den externa åtkomsten är begränsad har man inte en omedelbar åtkomst till det utan man får i sedvanlig ordning begära ut handlingarna, säger Almqvist.

Men Linda Almqvist säger också att man ser över vilka ytterligare åtgärder man kan vidta. En av dem kan vara att sekretessbelägga adresser.

Tidigare har flera kommuner valt att hålla tilltänkta asylboenden hemliga av samma anledning. Och efter den senaste tidens bränder blev det i går klart att polisen nu ska bevaka asylboenden från luften med polishelikoptrar. Insatserna ska börja omgående.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.