Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter bråket – Trump kan bli årets person trots allt

USA:s president Donald Trump.Foto: TING SHEN / XINHUA/AVALON
Kinas president Xi Jinping är en av de tio nominerade som kan bli årets person.Foto: LIU WEIBING / XINHUA/AVALON

Donald Trump sade för en dryg vecka sedan att han hade nobbat att bli utsedd till årets person av tidningen Time – varpå tidningen sade att det var helt felaktigt.

Nu har Time offentliggjort listan på de tio nominerade – och vem är en av dem?

USA:s president förstås.

Varje år utser Time årets person – den som haft störst påverkan på händelser i världen under året. 2016 föll valet på USA:s president Donald Trump.

Time utsåg Donald Trump till årets person 2016.

Men i år hävdar Trump att han ”tackat nej” till utmärkelsen.

”Time ringde och sa att jag ANTAGLIGEN skulle utses till ”Årets man (person), som förra året, men jag var tvungen att tacka ja till en intervju och en omfattande fotografering. Jag sade att det antagligen inte var så lyckat, och står över. Tack i alla fall.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/934189999045693441?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Ftwitter%2Ftrump-tackar-nej-till-att-bli-arets-person%2F

Time skrev så här på Twitter efter Trumps tweet:

”Presidenten har fel om hur det går till när vi utser årets person. Time kommenterar inte vårt val förrän publiceringen som är den 6 december.”

https://twitter.com/TIME/status/934231984099995649?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Ftwitter%2Ftrump-tackar-nej-till-att-bli-arets-person%2F

Men när Time publicerade listan på de tio nominerade så är Donald Trump ett av namnen med motiveringen: ”President Trump, som blev årets person 2016, har ägnat sitt första år i Vita huset åt att försöka ändra Obama-administrationens beslut, från vårdregler till migrationspolitik, från miljöbestämmelser till skattereformer, hela tiden skapandes nya fejder och kontroverser genom sitt ofiltrerade Twitter-konto”.

Jeff Bezos.Foto: DAVID RYDER / POLARIS POLARIS IMAGES

De kan bli årets person

Här är de nio övriga som kan bli årets person.

Jeff Bezos

Amazon-grundaren blev världens rikaste man i år.

”Drömmarna”

Det gemensamma namnet på de tusentals papperslösa personer som fördes till USA av sina föräldrar som barn och har en osäker framtid under Trump-administrationen.

Patty Jenkins.Foto: DENNIS VAN TINE / LFI/AVALON.RED B4575

Patty Jenkins

Regisserade filmen ”Wonder Woman”, den första filmen regisserad av en kvinna att dra in över 100 miljoner dollar under premiärhelgen.

Robert Mueller

Den förre FBI-chefen Robert Mueller utsågs i våras till särskild åklagare för att utreda den ryska regimens inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 och eventuella kopplingar till Donald Trumps kampanj. Hittills har fyra personer åtalats.

Kim Jong-Un.Foto: AP TT

Kim Jong-Un

Nordkoreas ledare har genomfört flera robottest trots världsomfattande protester, hotat bomba Vita huset i propagandafilmer och förolämpat och hotat Donald Trump på Twitter – varpå USA:s president har börjat kalla Kim Jong-Un för ”Rocket Man”.

#MeToo-rörelsen

Den globala rörelsen som uppmärksammar sexuella trakasserier och övergrepp drog igång på allvar sedan många kvinnor anklagade filmmogulen Harvey Weinstein. 

Colin Kaepernick.Foto: AP / TT

Colin Kaepernick

Quarterback i amerikansk fotboll som gick ner på knä när nationalsången framfördes i protest mot polisbrutalitet och rasism. Hundratals spelare har gjort detsamma sedan dess.

Prins Mohammed bin Salman

Den 32-årige saudiske kronprinsen beordrade tillslag mot affärsmän och medlemmar av den kungliga familjen anklagade för korruption.

Xi Jinping

Den kinesiske presidenten, som är Kinas mäktigaste ledare på årtionden, fick i år en andra femårig mandatperiod och har förstärkt sin position ytterligare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.