Efter beslutet – nu vill Centern ändra reglerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson, (C).
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Tayyab Shabab.
Foto: Press

Trots jobb och lägenhet, nu ska datasnillet Tayyab Shabab utvisas till Pakistan - efter en miss av hans tidigare arbetsgivare.

Inom Centerpartiet rasar man - och föreslår nya åtgärder.

– Reglerna måste ändras. Vi ser det här hända gång på gång, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson, (C).

Tayyab Shabab, 27, är högutbildad invandrare, har jobb och bostad i Stockholm och sägs tillhöra de skickligaste i Sverige inom sitt yrke.

Men inom några veckor måste han lämna Sverige och återvända till hemlandet Pakistan, efter en mindre miss hos hans tidigare arbetsgivare gällande arbets- och uppehållstillståndet.

För att ett sådant tillstånd ska kunna utfärdas måste vissa villkor vara uppfyllda, till exempel en viss lön och tillgång till sociala försäkringar.

Tayyab Shababs tidigare arbetsgivare glömde att teckna en tjänstepensionsförsäkring för honom - och det räckte för att han nu tvingas lämna landet och sitt nya jobb då villkoren för arbetstillståndet inte ansågs vara uppfyllda.


LÄS MER: Fick för låg lön - nu utvisas hela familjen


Men Tayyab Shababs är bara en av många arbetskraftsinvandrare i Sverige som hamnat i liknande situation.

Inom Centerpartiet har man noterat den här utvecklingen, och föreslår nu smärre förändringar i regelverket för att sådana här fall ska kunna undvikas.

– Det visar på brister i systemet som behöver rättas till, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Tayyab Shabab.
Foto: Privat

Ny motion från Centern

Vad Centerpartiet i en ny motion bland annat kommer att föreslå är att man i större utsträckning ska kunna efterhandskorrigera mindre fel.

– Man måste kunna göra rättelser, säger hon.

Tanken är att om det visat sig att det funnits en brist, till exempel att lönen har varit för låg för arbetstillståndet, ska arbetsgivaren i efterhand kunna betala mellanskillnaden.

Men för att inte arbetsgivaren ska sätta i system att betala för låga löner och sedan korrigera först när det upptäcks, ska det också läggas på en straffavgift.

– Där har vi sagt att om det sker systematiskt ska vi ha sanktioner, men det ska drabba arbetsgivaren, inte arbetstagare. Det ska i sådana fall kunna utfärdas böter, säger hon.

En annan förändring man vill se är att man lättare ska kunna söka nytt jobb och arbets- och uppehållstillstånd i Sverige om man redan befinner sig här, snarare än att behöva göra det från hemlandet.

– Man skulle kunna tänka sig ett arbetssökarvisum på tre månader som gör att personen kan vara kvar här och söka ett nytt jobb, säger hon.

Skevt system

– Det blir så skevt i system nu när den som drabbas hårdast är arbetstagaren, inte arbetsgivaren som är den som gjort fel, förklarar Johanna Jönsson.


LÄS MER: De jobbade och betalde skatt i Sverige men utvisades - så gick det sen


Hon nämner ett fall där någon hade missat en lönegräns med 80 kronor i månaden och tvingades lämna landet.

– Det får absurda konsekvenser. Det står inte i proportion till straffet, säger Johanna Jönsson.

Hela frågeställningen handlar om att det ska bli lättare att bli arbetskraftsinvandrare i Sverige.

– Vi vill göra det enklare för människor att komma som arbetskraftinvandrare till Sverige. Det är oroligt viktigt. Vi behöver mer arbetskraftsinvandring. Särskilt nu när vi har en sådan enorm kompetensbrist, säger Johanna Jönsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.