Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter beslaget: Oron växer efter hotet från Ryssland

Ukraina har beslagtagit ryskt tankfartyg.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, vill få ukrainska fångar släppta från Ryssland.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president, Vladimir Putin.Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukraina har släppt besättningen på det ryska tankfartyg som beslagtogs i Izmail i Donaudeltat under onsdagen.

Nu växer oron i Ukraina för en potentiell motattack från Ryssland.

– Det är nödvändigt att vara förberedda, säger Aleksandr Skipalskij, vice chef för Ukrainas säkerhetstjänst till Obozrevatel.

Det var under gårdagen som ukrainsk säkerhetstjänst gav besked om att ett ryskt tankfartyg med namnet ”Nika Spirits” beslagtagits i Izmail i Donaudeltat.

Senare under kvällen släpptes de tio ryska besättningsmännen som befunnit sig på fartyget. Då hade Ryssland varnat med repressalier om Ukraina inte släppte männen som ”hölls gisslan”, skriver Reuters. 

Enligt en talesperson för den ryska ambassaden i Kiev ska besättningen därefter ha varit på väg hem. Tankfartyget är dock fortfarande beslagtaget. 

Ukrainska myndigheter hävdar nämligen att fartyget var inblandat i en konflikt mellan ryska och ukrainska fartyg i november 2018. Tankfartyget ska då ha använts för att blockera ukrainska fartyg från att ta sig genom Kertjsundet. 

Vid tillfället prejades och beslagtogs tre marinfartyg. Besättningen, om 24 ukrainska sjömän, ska ha tagits till fånga.

Förbereder sig på motattack

Eftersom tankfartyget anses utgöra bevis för händelsen vill ukrainsk säkerhetstjänst behålla det. Samtidigt innebär draget en växande oro för hur Ryssland ska reagera.

Enligt den ukrainska säkerhetstjänstens vice chef, Aleksandr Skipalskij, är det ”nödvändigt att vara förberedda” på ett svar från Ryssland. Samtidigt menar han att beslaget är viktigt för Ukraina, då fartyget var delaktigt i ett brott mot staten, skriver Obozrevatel.

– Om vi är rädda för repressalierna kommer vi att förlora hela Ukraina, säger Aleksandr Skipalskij till den ukrainska nättidningen.

Han fortsätter:

– Att skydda vårt land och inte visa mod – det händer inte.

Förhandlar om fångar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lovat att prioritera arbetet med att få ukrainska fångar släppta av Ryssland. Bland dem finns de 24 besättningsmännen som hålls fångna sedan incidenten i november i fjol, skriver Reuters.

Förhandlingarna mellan länderna ska ha intensifierats efter ett samtal mellan Volodymyr Zelenskyj och den ryske presidenten Vladimir Putin i juni. Kreml har hittills inte gett några kommentarer om veckans beslag kan komma att påverka förhandlingarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.