Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansväljare vill ha kvar Hultqvist

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många alliansväljare vill ha kvar försvarsministern Peter Hultqvist. 

Totalt anser 46 procent att det var rätt av Stefan Löfven att låta honom sitta kvar, visar en undersökning från SVT/Novus. 

I går, torsdag, meddelade statsministern Stefan Löfven att Peter Hultqvist får sitta kvar på posten som försvarsminister medan inrikesministern Anders Ygeman och infrastrukturministern Anna Johansson får lämna till följd av IT-skandalen hos Transportstyrelsen. 

Trots att två ministrar fick lämna så meddelade Alliansen i går att misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist kvarstår.

Men en undersökning från SVT/Novus visar att Alliansväljarna inte är lika övertygade om att S-ministern ska bort. 

I undersökningen där nästan 1500 personer har svarar säger 46 procent att det var rätt av Stefan Löfven att låta honom sitta kvar. 26 procent tycker att det är fel medan 28 procent inte vet. 

Bland M-väljarna vill 24 procent att Peter Hultqvist ska sitta kvar. Motsvarande siffror för Centerparitet är 47 procent, Liberalerna 38 procent och Kristdemokraterna 21 procent. 

LÄS MER: KU vill skynda på granskningen av Transportstyrelsen  

 

51 procent vill inte väcka misstroendeförklaring

I en annan undersökning, av Sifo, svarar drygt hälften, 51 procent, av svenskarna nej på frågan om de tycker att Alliansen ska väcka en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Drygt en fjärdedel, 27 procent, svarar att de stöder en misstroendeförklaring, och 23 procent att de inte vet.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av TV4 bara några timmar efter torsdagens presskonferens där statsminister Stefan Löfven (S) meddelade att tidigare infrastrukturminister Anna Johansson (S) och tidigare inrikesminister Anders Ygeman (S) fick lämna sina poster.

LÄS MER: Det här händer om Hultqvist fälls  

 

Har lyckats förklara

En liknande Sifo-undersökning som genomfördes på uppdrag av Svenska Dagbladet under onsdagen, alltså dagen före regeringsombildningen, visar att stödet för Hultqvist var lägre före Löfvens presskonferens. Då svarade något fler, 41 procent, att de stöder en misstroendeförklaring. Tre av tio svarade att det är fel, och 28 procent att de inte vet.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén förklarar skillnaderna i mätningarna med att Stefan Löfven har lyckats förklara för väljarna varför Hultqvist ska sitta kvar.

– Bland de borgerliga väljarna tycker 33 procent att man ska väcka misstroendeförklaring, och 41 inte, där är det jämnare. Att S-väljare är emot en misstroendeförklaring är på något sätt självklart, det viktiga är att det inte är självklart bland Alliansväljarna att göra det, säger Sjörén till TT.

 

LÄS MER: Det här handlar om Löfven, inte Hultqvist 

LÄS MER: Löfvens hemliga löfte till Ygeman – lovad comeback

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.