Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter attacken: USA redo att anfalla igen

Rysslands president Vladimir Putin har varit i samtal med Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Erdogan och Putin tillsammans den 3 april i år. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA, Frankrike och USA gick till attack mot Syrien under natten mot lördagen. Foto: LT. J.G. MATTHEW DANIELS / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter det militära angreppet mot Syrien – nu inleder Rysslands president Putin samtal med Turkiets Recep Tayyip Erdogan.

Målet: Minska spänningarna och få till en politisk lösning på konflikten.

Samtidigt meddelar USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att USA är redo att anfalla igen om Syrien använder kemgas igen. 

Och president Donald Trump försvarar sitt användande av "Mission Accomplished" på Twitter.

På söndagseftermiddagen kom Putin med ett nytt hot och sa att brott mot FN-stadgarna kommer att leda till kaos när det gäller de internationella relationerna, rapporter ryska statliga nyhetsbyrån Sputnik. 

President Vladimir Putin har i samtal med Irans president Hassan Rouhani diskuterat att USA:s attack mot Syrien är skadliga för utsikterna att få till politisk stabilitet i landet, rapporter ryska statliga nyhetsbyrån Sputnik. 

– Vladimir Putin menade framför allt att om sådana ageranden, i strid med FN-stadgarna, fortsätter så kommer det oundvikligen att leda till kaos i de internationella relationerna, meddelar Kremls pressavdelning.

USA planerar nu nya sanktioner mot Ryssland och kommer att berätta mer specifikt om det på måndag, berättar landets FN-ambassadör Nikki Haley i en intervju med CBS. 

Till Fox News sade hon om Ryssland att:

– De har inte särskilt bra vänner just nu och de vänner de har är skadliga för dem. Jag tror att de känner av det.

Tidigt på lördagsmorgonen avfyrade USA, Storbritannien och Frankrike 103 missiler i en gemensam attack mot tre olika mål i Damaskus och Homs – en direkt hämnd för den misstänkta kemgasattacken mot den syriska befolkningen i östra Ghouta den 7 april. Omkring 70 personer uppges ha dött i gasanfallet. Upp emot 500 personer ska också ha uppvisat symptom på kemisk förgiftning, enligt WHO.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Frankrike har övertygat Trump att "stanna i Syrien på lång sikt", rapporterar AFP.

Tre utvalda mål attackerades

På lördagsmorgonen kom hämnden mot Assadregimen. Enligt USA slog man till med precision mot tre utvalda mål i Syrien: 

Ett forskningscenter i Damaskus, 

Ett lager för kemiska vapen i Homs 

Ett lager för tillbehör till kemiska vapen i närheten av Homs 

President Donald Trump har i flera tweets meddelat att han är mycket nöjd med attacken. "Mission Accomplished" skrev han på lördagen efter attacken vilket påminde flera medier, bland annat CNN, om president George W Bush tal 2003 när han meddelade att deras operationer i Irak var över och på en banderoll bakom flygplanet USS Abraham Lincoln stod "Mission Accomplished" med stora röda bokstäver.

Uttrycket framstod allt mer ironiskt ju längre kriget i Irak pågick och Bush har senare kallat det ett misstag att uttrycka sig så.

Men Trump tog sitt användande av "Mission Accomplish" i försvar i en tweet på söndagen. "Jag tycker att det är ett så bra militäruttryck att det borde återupplivas. Använd oftare!", skriver han.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/985492862958698497

 

Även USA:s FN-ambassadör Nikki Haley försvarar presidentens användning av "Mission Accomplished" och säger att han menar att en insats är avklarad.

– Vi vet alla att vårat arbete i Syrien inte är klart. Jag kan garantera att presidenten övervakar situationen, säger hon till Fox News.

Under söndagen meddelar Nikki Haley också att man från USA:s sida är redo att anfalla igen. 

– Jag pratade med presidenten imorse, och han sa ”om den syriska regimen använder den giftiga gasen igen, så är USA laddade och klara”, sa hon enligt CNN

 

Reaktionen från Ryssland, som är allierad med Assadregimen, lät inte vänta på sig:

– Vi varnade för att den här typen av handlingar kommer leda till konsekvenser. Att förolämpa Rysslands president är oacceptabelt och avvisande, sa Rysslands ambassadör i USA, Anatoly Antonov. USA, som har den största arsenalen av kemiska vapen, har ingen moralisk rätt att skylla på andra länder, säger Antonov. 

Telefonsamtal mellan Putin och Erdogan

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i SVT:s Agenda att FN:s säkerhetsråd har varit oförmöget att fatta ett beslut om Syrien och därför har hon förståelse för attacken.

– Det finns en politisk blockering. Det finns 12 veto från Ryssland och då måste omvärlden agera, säger hon. 

Efter den militära attacken har Putin samtalat i telefon med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar TT. I samtalet ska de ha slutit en överenskommelse som går ut på att arbeta för att minska spänningarna samt få till en politisk lösning på konflikten.

Turkiets president har tidigare uppgett att han är för anfallen mot Assadregimen. Samtidigt har Ryssland – som är allierad med den syriska regimen – fördömt det militära angreppet i mycket hårda ordalag. 

Oro för cyberattacker

Premiärminister Theresa May sökte inte stöd i parlamentet för britternas medverkan i anfallet mot Syrien – det får hon nu kritik för, rapporterar brittiska tidningar. 

Samtidigt växer en oro och rädsla fram för att Ryssland ska slå tillbaka i form av cyberattacker, riktade mot sjukhus, banker, gasnätverk, vattenförsörjningsanläggningar och flygplatser, skriver Daily Mail. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!