Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter år av diplomatidrama – Kina släpper kanadensare

Huawei-grundaren: Dottern har blivit ett förhandlingsobjekt
Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou har fått åka tillbaka till Kina.
Foto: BOB FRID / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Michael Kovrig släpps från Kina.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Även Michael Spavor släpps från Kina.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Foto: JUSTIN TANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Gisslanbråket mellan USA och Kina har tagit en ny vändning. 

Huaweichefen Meng Wanzhou har släppts efter tre år i Kanada.

Kort efter släppte Kina före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor på fri fot, rapporterar Reuters

– Dessa två män har gått igenom en otroligt svår tid, säger premiärminister Justin Trudeau. 

Huaweis ekonomiska direktör Meng Wanzhou har släppts på fri fot efter drygt tre och ett halvt år som frihetsberövad i Kanada. Hon greps efter en amerikansk arresteringsorder efter anklagelser om att ha brutit mot amerikanska sanktioner i Iran. 

Nu uppges även Kina ha släppt före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor, rapporterar Reuters. 

– Michael Kovrig och Michael Spavor lämnade kinesiskt luftrum på väg tillbaka hem för tolv minuter sedan, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau på en pressträff på fredagen. 

– Dessa två män har gått igenom en otroligt svår tid, men det är inspirerande och goda nyheter för oss alla att de är på väg hem till sina familjer, fortsatte Trudeau. 

De har suttit gripna i Kina i längre än 1 000 dagar, och greps kort efter att Wanzhou greps i Kanada. Spavor har dömts till elva års fängelse för spionage i Kina. 

Kanada: Kinas utpressning

Kanada har anklagat Kina för att utnyttja gisslan som ett påtryckningsmedel. Men Peking har insisterat att gripandena inte var kopplade till varandra. 

Meng Wanzhou släpptes fri på grund av ett avtal med USA som gjordes upp under fredagen. Hon ska då ha erkänt att ha bedragit en bank om Huaweis affärer i Iran. Enligt avtalet slipper hon rättegång och en del av anklagelserna mot henne läggs på is fram tills december 2022. Om hon håller sin del av avtalet dras anklagelserna tillbaka. 

Hon är nu på väg till Shenzhen i Kina. 

President Joe Biden kritiseras för att ha ”kapitulerat” i fråga om frigivningen. 

– I stället för att starkt stå emot Kinas gisslantagande och utpressning, vek president Biden sig, säger den republikanska senatorn Tom Cotton i ett uttalande enligt Reuters. 

USA:s anklagelser om bland annat stöld av affärshemligheter mot telekombolaget Huawei står dock kvar. 

Huawei åtalas för stöld av affärshemligheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.