Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter Annettes död – kan finnas fler dödsfällor

Mellan vägbanorna på motorvägsbron fanns ett mellanrum om cirka 50 centimeter mellan staketen, som Anette föll genom.
Foto: Lars-Henrik Aas / Lars-Henrik Aas
Anette Michelle Schrøder.
Foto: Privat

41-åriga tvåbarnsmamman Anette Michelle Schrøder skulle hjälpa en kvinna på motorvägen.

Istället störtade hon ner genom ett 30 meter djupt hål mellan vägbanorna.

Nu uppger Trafikverket att det kan finnas 100 broar till med en liknande konstruktion.

Den tragiska olyckan inträffade den 29 november på en motorvägsbro på E6 utanför Strömstad.

Anette Michelle Schrøder, 41, från Halden i Norge, såg hur en bilist hade stannat till med varningsblinkers vid vägkanten.

Då gick hon ut för att hjälpa till.

– Vi har fått berättat för oss att flera andra bilister körde vidare, men självklart stannade Anette. Hon ville ju bara hjälpa till, har pappa Pål Schrøder tidigare sagt.

Men mellan vägbanorna på viadukten fanns ett mellanrum på cirka 50 centimeter mellan staketen, som Anette föll genom. Avståndet från bron ner till marken var 30 meter, och hon avled omedelbart.

Kan finnas fler dödsfällor

Sedan tidigare har Trafikverket har börjat se över brosäkerheten vid motorvägar.

GP rapporterar att upp mot 100 broar i landet kan ha liknande problem. På just Hogdalsbron där dödsolyckan inträffade håller på att se över ett stålgaller som ska monteras över hålrummet.

– Det som hände är mycket olyckligt och djupt tragiskt, säger Fredrik Olsson, nationell samordnare för underhåll vid Trafikverket, till tidningen.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson har tidigare sagt att den här typen av brokonstruktion är vanlig, och att det måste finnas ett mellanrum för att bron ska ha en viss rörlighet.

– I hela landet har vi cirka 100 broar och platser som ska ses över och förfinas. I en del fall finns likheter med bron i Hogdal, i andra fall kan det vara fråga om andra åtgärder, säger Fredrik Olsson.

Anette Michelle Schrøder arbetade som specialpedagog på en skola och bodde i norska Halden tillsammans med sin man och två söner, 12 och 14 år gamla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.