Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter anklagelserna – kungen kan bryta med Operakällaren

Stefano Catenaccis anställda berättar inifrån Operakällaren – har pågått i åratal.
Kungen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefano Catenacci och Prins Carl Philip.
Foto: MATTIAS HELLSTROM / SPA
Operakällaren.
Foto: SAM STADENER / DN TT NYHETSBYRÅN

Hovet överväger att bryta med Operakällaren, meddelar informationschefen Margareta Thorgren. 

Detta efter att Expressen och tidningen Dagens ETC publicerat en rad allvarliga anklagelser om att kökschefen Stefano Catenacci i åratal ska ha utsatt personal för sexuella trakasserier. 

– Vi måste självklart ställa frågan om de ska fortsätta vara leverantörer till oss, säger hon och betonar också att titeln ”hovtraktör” kan tas tillbaka.

Efter Expressens och tidningen Dagens ETC:s publiceringar om att stjärnkocken Stefano Catenacci anklagas för sexuella trakasserier av unga tjejer han jobbat med på Operakällaren har hovet nu kontaktat restaurangen, som är hovleverantör när det kommer till officiella middagar. Bland annat har de varit ansvariga för de båda prinsessbröllopen samt kungens 70-årsmiddag. 

Informationschefen Margareta Thorgren säger att de tycker att de uppgifter som framkommit är oerhört allvarliga och att det är bakgrunden till att kontakten nu tagits. 

– Vi har kontaktat Operakällaren och sagt att vi tar detta på stort allvar. Nu har de själva satt in en extern utredare som ska göra en intern utredning och vi vill naturligtvis ha det här redovisat i och med att vi självklart måste ställa frågan om de ska fortsätta vara leverantörer till oss. 

Operakällaren i Stockholm.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL

”Hovtraktör är en hederstitel”

Det är inte självklart längre alltså?

– Vi måste självklart ställa oss frågan om de ska fortsätta vara leverantörer till oss. Det är allvarligt graverande och därför måste vi få information om hur de tänkt sig hantera det här. Både vad gäller personen men av det vi kan utläsa i media handlar det också om en företagskultur. Den kanske är känd i branschen, men om det stämmer är det helt oacceptabelt.

Margareta Thorgren betonar också att de inte anlitar hovtraktören i sig – utan Operakällaren – som cateringföretag vid större officiella middagar. 

– Hovtraktör är en hederstitel som dessutom kan tas tillbaka. Vi inväntar utredningen inför kommande beslut och åtgärder.

Stefano Catenacci och Prins Carl Philip.
Foto: MATTIAS HELLSTROM / SPA

Vd:n: ”Allvarliga anklagelser”

Det var i måndags som Expressen kunde berätta om de anklagelser som nu riktas mot Stefano Catenacci. Bland annat handlade det om bilder på hans kön som ska ha skickats till unga kvinnor och ett utnyttjande av hans ställning som uppges ha pågått i många år. Efter avslöjandena meddelade Operakällaren om att man skulle göra en internutredning och att Stefano Catenacci, som nekar till anklagelserna, tar en timeout

Det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats. Vi kommer därför att tillsätta en oberoende utredning om arbetsmiljön på Operakällaren. Tills den är klar kommer Stefano Catenacci ta en timeout från sin tjänst. Jag vill understryka att Stefano förnekar flera av de anklagelser som riktas mot honom”, skrev Operakällarens vd Abbe Ibrahim till Expressen i en kommentar.

Stefano Catenaccis anställda berättar inifrån Operakällaren – har pågått i åratal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.