Marco Rubio får stöd från Mitt Romney Foto: Mark HumphreyMarco Rubio får stöd från Mitt Romney Foto: Mark Humphrey
Marco Rubio får stöd från Mitt Romney Foto: Mark Humphrey
Donald Trump vann i South Carolina Foto: Matt RourkeDonald Trump vann i South Carolina Foto: Matt Rourke
Donald Trump vann i South Carolina Foto: Matt Rourke

Efter andraplatsen – Rubio får ökat stöd

Publicerad

LAS VEGAS. Efter andraplatsen i South Carolina sägs nu en rad erkända republikaner vara redo att ge Marco Rubio sitt fulla stöd.

En av dem är förre presidentkandidaten Mitt Romney.

– Vi vill ha så många som möjligt med oss, för vi måste ena det republikanska partiet, sa Rubio till CNN under söndagen.

Det låter som vilken politisk klyscha som helst – ”ena det republikanska partiet” – men är en sanning som blivit rent akut efter Donald Trumps andra seger av tre möjliga delstater.

Etablissemanget levde länge med hoppet om att Donald Trump var en kandidat som fungerade bra i opinionsmätningar, men som skulle få problem när det verkligen blev dags för medborgarna att lägga sin röst.

Det har visat sig helt felaktigt.

– Det är 30 procent som samlas runt en kandidat, vilket är Donald Trump. Sedan är det 65-70 procent som vi andra ska dela på. Med snabb matte kan man räkna ut att om det här var ett mindre race skulle det se annorlunda ut, sa Rubio i går som en förklaring till att han ännu inte vunnit något.

Taktiken: Vända alla emot Trump

Taktiken från Florida-senatorns sida verkar nu uppenbart vara att försöka vända alla mot Trump – med sig själv som härförare.

Att Jeb Bush i går drog sig ur valrörelsen missgynnar heller inte Rubios stora planer eftersom många Bushväljare lär vända sig till honom.

"Aldrig haft ett race med 15 kandidater"

Men ska man tro historien blir det svårt. Aldrig tidigare har en kandidat, likt Trump i år, vunnit både New Hampshire och South Carolina, men förlorat den republikanska nomineringen.

– Men vi har heller aldrig haft ett race med 15 bra kandidater från dag ett. Det går inte att applicera de gamla reglerna på den här valrörelsen. Jag tror att det var i går (i South Carolina) som det började på riktigt. Nu är vi nere i tre kandidater som kan satsa vidare nationellt.

Trump har inte gått lika hårt åt Rubio i sina attacker som många av de andra kandidaterna – än så länge. Det lär förändras nu, tror många.

– Han har försökt. Han har bara varit bra på att säga saker som är över gränsen och fått media att bevaka honom. Det hjälper era tittarsiffror. Men det är ett annat läge nu. Vi måste nominera någon för vi kan inte förlora det här valet. Jag är den som ger oss chansen att vinna och som kan förena partiet, sa Rubio till CNN.

Väntar med stödet

Om Ted Cruz är alternativet kan han ha rätt.

Cruz är en extrempolitiker som gjort sig många ovänner i de republikanska leden och kandidaten näst efter, John Kasich, verkar avhängd precis som tidigare favoriten Ben Carson.

Än så länge verkar dock de stora republikanska namnen som Mitt Romney vänta med att backa Rubio.

Han har trots allt inte vunnit någonting än.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag