Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter 38 år – utbrott i världens största aktiva vulkan

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: , STEPHEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCO GARCIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCO GARCIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCO GARCIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCO GARCIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRUCE OMORI / PARADISE HELICOPTERS / / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Efter 38 långa år har nu Mauna Loa – världens största aktiva vulkan – fått ett utbrott. 

Än verkar inte utbrottet utgöra något hot, men forskare följer vulkanens utveckling noggrant, skriver National Geographic. 

– Vi är bara i början, säger vulkanologen Wendy Stovall.

Klockan 23.30 lokal tid på söndagen började utbrottet i Mauna Loa, världens största aktiva vulkan, på Hawaii. När vulkanaska börjat falla i närheten av området utfärdades en varning till lokalbefolkningen. 

Än så länge har ingen behövt evakuera, men vulkantoppen och vägar i närheten har stängts av.

Dagen då Mauna Loa åter skulle få ett utbrott är en dag som vulkanologer på Hawaii har försökt förbereda sig på i flera decennier, skriver National Geographic. Hittills verkar utbrottet följa ett normalt mönster, men experter håller andan medan de observerar sekund för sekund.

– Ingen är glad över att det här har hänt, men det är nästan som att titta på en skräckfilm efter en ”jump scare”, säger Brett Carr, vulkanolog vid University of Arizona, till National Geographic.

– Nu vet vi åtminstone vad som pågår.

Utbrott varade i 300 dagar

På Hawaii finns totalt sex aktiva vulkaner, som har haft utbrott 33 gånger sedan 1843. Ett utbrott 1859 varade i 300 dagar och spred 32 mil lava som förstörde byar och livsnödvändiga resurser.

Mauna Loa betyder ”långt berg” på hawaiianska, och sträcker sig 16 kilometer från havsbotten. Trots att den observeras noga, vet forskare fortfarande inte allt om den enorma vulkanen med en yta på totalt 2 000 kvadratkilometer. 

Enligt vulkanologer är det största hotet strömmar av lava som kan komma från vulkanens flank. Men enligt Wendy Stovall, vulkanolog på den amerikanska myndigheten för seismologiska och geologiska undersökningar, är forskarkollegor lättade eftersom att ”det här scenariot inte är det värsta tänkbara”.

Hittills beter sig Mauna Loa bra, menar hon, och förhoppningen är att den fortsätter att göra det:

– Vi är bara i början, säger Wendy Stovall.

Utbrott från två ryska vulkaner

Förutom utbrottet på Hawaii har det de senaste veckorna kommit nyheter om utbrott från två ryska vulkaner på Kamtjatkahalvön. Något samband mellan dessa finns dock inte, enligt Peter Schmidt, seismolog vid Uppsala universitet, eftersom de olika utbrotten beror på helt olika geologiska processer.

– Kamtjatka är en så kallad öbåge, vilken är uppbyggd av vulkaner som skapats då stillahavsplattan sjunker ner under asiatiska plattan, förklarar Peter Schmidt.

– Hawaiiöarna däremot ligger mer eller mindre mitt i stillahavsplattan och har bildats genom en så kallad het fläck vilka stilla havsplattan rör sig över.


Lava sprutar ur vulkan på Island • Andra på åtta månader

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.