Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter 30 operationer – noshörningen fri igen

Ur arkivet: Tragiska fynden - både noshörningen och ungen dog
Noshörningen som kallas ”Seha” har nu fått återvända till det fria.
Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Noshörningen Seha är åter i det fria – men han är fortfarande vanställd efter tjuvjägarattacken för sex år sedan.
Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Efter flera operationer och lång rehabilitering hjälper man Seha tillbaka ut i det fria.
Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Seha förses med en GPS-fotboja för att förhindra framtida attacker.
Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sex år och 30 operationer senare. 

Den sydafrikanska noshörningen Sehawukele har fått återgå till livet i det fria efter en brutal tjuvjägarattack där hans horn höggs av, rapporterar The Guardian. 

Det var för sex år sedan som tjuvjägare gick till attack och högg hornen av en sällsynt vit noshörning i Sydafrika. 

Noshörningen, som har fått namnet Sehawukele, upptäcktes när han snubblade runt vid ett stängsel i ett reservat, så pass vanställd att han knappt kunde höra eller äta. 

”Nästa kapitel” 

Viltveterinären Johan Marais, som driver välgörenhetsorganisationen Saving the Survivors, kallades in. Organisationen rehabiliterar noshörningar som drabbats av tjuvjaktattacker. 

– Han har faktiskt läkt exceptionellt bra. Och jag tror att det här är nästa kapitel, där vi ska släppa honom fri i ett reservat om 2 000 hektar där vi har två honor i avelsålder, säger Marais.

Sehawukele har opererats 30 gånger, men har fortfarande exponerade bihålor, vilket utgör en infektionsrisk. Man vill nu släppa honom fri oavsett, i hopp om att han förökar sig vilket behövs för att öka beståndet av vita noshörningar.

Hundratals noshörningar dödas varje år

Noshörningen Sehawukele släpptes fri på måndagen och organisationen håller koll på hans plats för att förhindra framtida attacker. 

Årligen dödar och skadar tjuvjägare hundratals noshörningar i Sydafrika för deras horn, som bland annat används för medicinskt bruk i Asien. 249 noshörningar dödades av tjuvjägare bara under det första halvåret av 2021. 

Se noshörningens första stapplande steg – charmar alla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.