Julian Assange på balkongen på Ecuadors ambassad i London. Foto: Rosie HallamJulian Assange på balkongen på Ecuadors ambassad i London. Foto: Rosie Hallam
Julian Assange på balkongen på Ecuadors ambassad i London.  Foto: Rosie Hallam
Ecuadors ambassad i London. Foto: Carl CourtEcuadors ambassad i London. Foto: Carl Court
Ecuadors ambassad i London.  Foto: Carl Court
Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / TtFoto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt
 Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt

Efter 1 325 dagar – nu
kan Assange släppas

Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange vill nu lämna Ecuadors ambassad som en fri man.

Från balkongen på Ecuadors ambassad höll han på fredagseftermiddagen ett anförande:

– Sverige har förlorat, säger Julian Assange och visar upp den rapport från FN som slår fast att han bör släppas fri.

Klockan 17 svensk tid öppnades dörrarna på balkongen på Ecuadors ambassad och ut klev en segerviss Julian Assange.

Tidigare under dagen presenterade FN en rapport som slog fast att Assange bör släppas fri.

– Det är en seger som inte kan nekas, inte bara för mig och min familj och mina barn, utan även för självständigheten i FN-systemet, säger Julian Assange med FN rapporten i handen.

I sitt framförande tackade han FN och menade att detta är ett beslut som faller inom internationell humanitär rätt. Han hävdade även att FN-rapporten ska vara bindande.

– Det är juridiskt bindande. Faktum är att FN och Sverige enades om detta. De överklagade inte, varför? för de visste att de skulle förlora, säger Assange.

Nu vill han kunna lämna ambassaden som en fri man. Det är dock fortfarande oklart om och när han kommer att göra detta.

"Ska släppas omedelbart"

Tidigare under dagen hölls en presskonferens i London där Assanges advokater kommenterade FN:s utslag som de beskrev som en seger för Wikileaksgrundaren.

– Han ska släppas fri omedelbart, säger advokaten Melinda Taylor.

Under presskonferensen kommenterade Assange själv sin situation via en videolänk från ambassaden:

– Jag saknar min familj men i dag har vi fått en seger som får mig att känna glädje, säger Julian Assange.

Advokaterna gick hårt fram mot hur både Sverige och Storbritannien har hanterat Assange som i praktiken har varit frihetsberövad i omkring fem år.

– Det är en helvetes lång tid att hålla någon inspärrad, säger Melinda Taylor.

Däremot valde advokaten att inte prata om att Assange är misstänkt för våldtäkt, i stället kallade hon honom för "ett offer för sin visselblåsande verksamhet".

Även Assange själv klandrade ländernas agerande och menar att de inte kan avfärda FN:s beslut samt påpekade att det inte går att överklaga.

– Nu måste staterna följa utslaget, säger Assange.

Den brittiske utrikesministerns påstående att utslaget är "löjligt" beskriver Assange som ett uttalande för hemmapubliken som inte har någon juridisk relevans.

Under sitt framförande på balkongen svarade Assange och kallade utrikesministerns uttalande som en förolämpning av FN-systemet.

”Godtyckligt frihetsberövad"

I går, torsdag, kom beskedet att FN betraktar Wikileaksgrundaren Julian Assange, som misstänks för sexbrott i Sverige, som godtyckligt frihetsberövad. Beslutet kom efter att UNWGAD, en oberoende arbetsgrupp som behandlar just godtyckliga frihetsberövanden, samlat in bevis och förhör i Storbritannien och Sverige och gjort en egen utredning.

FN-gruppen menar alltså att Assange frihetsberövats på ett sätt som strider mot internationella åtaganden. Vid 09.15 svensk tid, en kvart efter utsatt tid, på fredagen presenterades rapporten.

"I det avseendet anser vi att mr Assange är berättigad sin rörelsefrihet och kompensation", står det bland annat i rapporten där det slås fast att Sverige och Storbritannien ska släppa Assange fri, och att han ska kompenseras ekonomiskt.

– Det var ett väldigt positivt besked och det ligger helt i linje med den argumentation vi har presenterat, säger Thomas Olsson, Julian Assanges svenska advokat, i Expressen TV:s sändning.

 

LÄS MER: Julian Assange – från hyllad näthjälte till jagad och instängd

 

"Vilken person som helst"

Hur Julian Assange tagit beskedet går han inte in på.

– Vi har haft en del kontakt. Han får redovisa sin ståndpunkt, som jag uppfattat det kommer det hållas en presskonferens. Från vårat håll och försvarets synvinkel innebär det här ett mycket starkt argument för att frihetsberövandet ska upphöra omedelbart, säger Olsson.

Nu tror han att FN:s uppmaning kommer följas.

– Det är min fasta övertygelse att häktningsbeslutet kommer att upphävas med tanke på det här resultatet och att Julian Assange kommer bli behandlad som vilken annan person som helst, säger Olsson till Expressens programledare Hannes Nelander och fortsätter.

– Han har hela tiden förklarat sig vara beredd att medverka vid ett förhör.

– Det har varit en lång och pressande period, säger Olsson om Assanges tid på Ecuadors ambassad.

Redan efter det läckta FN-beskedet i går, torsdag, skrev Julian Assange på Twitter att han förväntar sig att bli helt fri när beskedet görs offentligt på fredagen.

"Jag förväntar mig ett omedelbart återlämnande av mitt pass och att alla försök att gripa mig stoppas", skrev han då.

 

 

Misstänkt för våldtäkt

Dock: Beslutet är inte juridiskt bindande. Det innebär att Julian Assange är fortsatt efterlyst och brittisk polis har tydligt gått ut med att Assange – om man får chansen – kommer gripas.

Direkt efter att FN-beslutet offentliggjordes skickade åklagarmyndigheten ut ett meddelande om sin ståndpunkt:

"Högsta domstolen har den 11 maj 2015, efter att ha tagit del av omständigheterna i ärendet, beslutat att Julian Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro", står det inledningsvis i meddelandet.

Vidare står det att åklagaren försökt ordna ett förhör med Assange på Ecuadors ambassad i London, något den berörda myndigheten i Ecuador inte godkänt.

"Det ligger i en åklagares uppgift att, utifrån vad som framkommer i ärendet, fortlöpande ta ställning till om ett häktningsbeslut bör kvarstå. Yttrandet från arbetsgruppen har ingen formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning", står det i meddelandet.

"Han förnekar misstanke"

Julian Assange har bott på Ecuadors ambassad i London sen han sökte om asyl i det sydamerikanska landet 2012. Wikileaksgrundaren bor i ett litet rum i ambassadens lokaler. Där finns ett skrivbord, ett kök och ett löpband. På nätterna sover Assange på en omgjord damtoalett.

Julian Assange misstänktes först för fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades dock i augusti 2015. Svensk polis och åklagare vill nu att han ska förhöras gällande det brott som inte preskriberas förrän 2020: Misstänkt våldtäkt.

– Han förnekar misstanke, säger advokat Thomas Olsson.

Expressen har sökt ansvarig åklagare som dock befinner sig på resa utan "möjlighet att ta ställning till händelseutvecklingen".

Läs hela FN-rapporten här.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag