Edward Snowdens flyktplan för frihet

Foto: The Guardian

Utan pass och jagad av amerikanska myndigheter försöker Edward Snowden hitta en säker tillflyktsort.

"Visselblåsaren" tillbringade natten på en flygplats i Moskva och sägs vara på väg till Sydamerika.

Och enligt de senaste uppgifterna till BBC kan Snowden lämna staden redan inom några timmar.

Edward Snowden - som tidigare arbetat för amerikanska säkerhetstjänsten NSA och nu läckt topphemliga uppgifter om massiva övervakningsprogram i USA och Storbritannien - gjorde en dramatisk utbrytning i går. Han lämnade Hongkong där han gömt sig i ett par veckor och flög till Moskva.

Åker mot Sydamerika

Nästa destination är ett land i Sydamerika och enligt ryska medier är han inbokad på ett plan till Havanna på Kuba redan i dag. Ryssland vill inte ha kvar honom länge på sitt territorium. Snowden är en diplomatisk huvudvärk för de länder han dimper ned i. Han lämnade Hongkong bara några timmar efter USA:s ansökan om utlämning - och inte heller Ryssland vill ha en utdragen utlämningstvist med USA.

Samtidigt ökar USA pressen. Myndigheterna drog in Snowdens pass i går och amerikanska politiker kräver att han ska gripas och straffas.

- Personer som jagas för brottsanklagelser som Snowden ska inte tillåtas fortsätta resa utomlands mer än vad som behövs för honom att ta sig tillbaka till USA, säger amerikanska UD:s taleskvinna Jen Psaki.

Han reser utan sitt pass

Men också utan pass lär Snowden kunna fortsätta sin flykt genom världen. Dessutom ska han vara försedd med ett speciellt resedokument för flyktingar, utfärdat av Ecuador, som Wikileaks säger att de hjälpt honom att få.

Han väljer noga länder som inte tar så hårt på amerikanska varningar och hot.

- Frihetens väg är inte exakt Kina-Ryssland-Kuba-Venezuela. Så jag hoppas vi jagar honom till världens ände, ställer honom inför rätta och låter ryssarna veta att det blir konsekvenser om de skyddar den här killen, säger den republikanske senatorn Lindsey Graham.

Åker sannolikt till Ecuador

Kuba är bara en mellanlandning. Snowden fortsätter till Ecuador, uppger Wikileaks som hjälper den jagade läckan och som har en speciell relation till det latinamerikanska landet. Den likaledes jagade Wikileaksgrundaren Julian Assange har fått asyl i Ecuador och bor sedan mer än ett år på landets ambassad i London.

- Snowden är på väg till en demokratisk nation via en säker väg i syfte att få asyl. Han ledsagas av diplomater och juridiska rådgivare från Wikileaks, meddelade Wikileaks och förklarade att gruppen hade hjälpt Snowden att lämna Hongkong.

Julian Assange, som är anklagad för sexbrott i Sverige, säger att Snowden ska mötas "av diplomater från det land som blir hans slutliga destination". Ecuadors Moskvaambassadörs bil stod i går parkerad utanför Sjeremetjevo-flygplatsen där Snowden uppgavs tillbringa natten på ett hotell.

Island inte aktuellt

En av Assanges advokater, Michael Ratner, säger att Snowden inte har så mycket att välja på när det gäller säkra tillflyktsorter.

- Du måste ha ett land som kan stå emot USA. Vi talar inte om många länder i det sammanhanget, säger han.

Också en annan av Assanges advokater, den kände spanske juristen Baltazar Garzón, engagerar sig i Snowdens försvar.

Läckte hemliga uppgifter

5 juni

Brittiska The Guardian avslöjar - med läckta uppgifter från Snowden - att USA avlyssnar miljoner amerikaners telefoner.

6 juni

Washington Post publicerar Snowdens uppgifter om att amerikanska säkerhetstjänsten NSA får tillgång till data från Facebook, Google och andra internetjättar.

7 juni

Barack Obama försvarar säkerhetstjänstens agerande.

9 juni

Snowden träder fram som läckan bakom uppgifterna.

10 juni

Snowden går under jorden i Hongkong.

16 juni

Ny Snowden-läcka i The Guardian: Brittiska säkerhetstjänsten GCHQ avlyssnade utländska politiker på toppmöte.

21 juni

Snowden-läcka i The Guardian igen: GCHQ övervakar fler än NSA.

23 juni

Snowden flyger till Moskva och söker asyl i Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.