Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edward Snowden söker asyl i Ryssland

MOSKVA. Mannen bakom den rekordstora säkerhetsläckan, Edward Snowden, ansöker om politisk asyl i Ryssland.

Det uppger en källa på Rysslands migrationsverk för Reuters.

Uppgifterna har nu bekräftats av en högt uppsatt tjänsteman.

Kronologi: Snowdens flykt

9 juni: Edward Snowden befinner sig i Hongkong sedan ett par veckor när The Guardian avslöjar honom som källan till avslöjanden om att amerikanska säkerhetstjänster ägnar sig åt omfattande avlyssning av telefon- och internettrafik.

21 juni: Ett åtal USA i offentliggörs. Snowden anklagas för spioneri och stöld av hemligt material.

22 juni: USA begär formellt Snowden utlämnad från Hongkong.

23 juni: Snowden flyger från Hongkong till Moskva. USA uppger att hans pass dragits in. Snowden söker asyl i Ecuador.

24 juni: Uppgifter om att Snowden fanns ombord på ett plan till Kuba stämmer inte. Snowden uppges befinna sig i transitdelen på flygplatsen Sjeremetievo i Moskva.

29 juni: Tyska tidningen Der Spiegel publicerar uppgifter om att USA:s säkerhetsmyndighet NSA bland annat spionerat på EU-länder och EU-institutioner.

1 juli: Snowden begär politisk asyl i Ryssland. (TT)

Samtidigt står det klart att Ryssland inte kommer att överlämna den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden till USA, enligt ett uttalande från Rysslands president Vladimir Putin.

Den ryske presidenten säger också att Snowden inte är rysk agent och inte har samarbetat med rysk säkerhetstjänst. Om Snowden vill stanna i Ryssland måste han "sluta försöka skada våra amerikanska partners", säger Putin.

Edward Snowden jagas för spionanklagelser i hemlandet, och USA har pressat på för att få den 29-årige tidigare CIA-anställde utlämnad.

Det har även förekommit uppgifter om att USA utövat påtryckningar mot Hongkong, dit Snowden flydde för att avslöja säkerhetstjänstens övervakning av tele- och datatrafik.

Sedan dess har avslöjandena avlöst varandra.

Gjort flera avslöjanden

Så sent som för någon dag sedan kunde den tyska tidningen Der Spiegel avslöja att EU-högkvarteret i Bryssel varit avlyssnat av USA.

Även den informationen kommer från de tusentals dokument som visar USA:s övervakning, och som Snowden offentliggjort i medierna.

Han tros befinna sig i ett transitområde på en flygplats i Moskva, åtta dagar efter att han lämnade Hongkong med flyg.

Bekräftas

Dagens besked om att Snowden nu ansöker om asyl i Ryssland bekräftades kort efter Reuters avslöjande av en tjänsteman på Rysslands konsulära enhet, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Kim Shevchenko, tjänsteman på rysslands utrikesministeriums konsulära enhet i Moskva var det Snowdens taleskvinna Sarah Harrison som överlämnade asylansökan på lördagen, rapporterar Interfax.

Snowden har tidigare planerat att fly till Ecuador, men efter det har USA dragit in hans pass, och det har varit oklart hur Ecuador ställt sig till att ta emot honom.

I ett brev tackar Edward Snowden Ecuador för att de hjälpt honom att ta sig till Ryssland och för att de överväger hans asylansökan, rapporterar Reuters. Han tillägger att USA:s jakt på honom är en utomrättslig människojakt och att han fortfarande är fri att publicera information som tjänar allmänhetens intressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.