Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edward Snowden jultalar i brittisk tv

Foto: Getty Images

STOCKHOLM. Här julmyser Edward Snowden - på det hotellrum i Moskva där superläckan hållit sig sedan i juni efter att han började rulla upp underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning för världen.

30-årige Snowden avslöjar i en lång intervju med Washington Post att han håller en låg profil och är, för att använda hans egna ord:

– En innekatt.

Det är ingen överdrift att säga att Edward Snowden står bakom några av vår tids stora avslöjanden. Med stor list läckte han dokument till världens största tidningar för att blottlägga hur USA:s topphemliga säkerhetstjänst NSA bedriver vidsträckt övervakning långt utanför landets gränser.

På flykt från USA och andra nationer som vill ha tag i honom spenderar han nu sina dagar i Ryssland, där han håller en låg profil.

I en lång intervju med Washington Post, som gjorde några av de första "Snowden-avslöjandena", berättar han korthugget om sin tillvaro.

Enligt Washington Post styrde han konsekvent samtalet tillbaka till vad hela saken handlar om: NSA:s övervakning.

Samtidigt slår han tillbaka mot anklagelser från den tidigare NSA- och CIA-chefen Michael Hayden, som sagt att han kommer att tyna bort i Moskva "som en alkoholist".

Snowden dricker inte. Och har aldrig gjort det, enligt honom själv.

– Låt dem säga vad de vill. Det handlar inte om mig, säger han till Washington Post.

Ska jultala

Edward Snowden får också äran att hålla brittiska Channel 4:s traditionella alternativa jultal. Det är filmat i Ryssland av Laura Poitras, som tillsammans med Glenn Greenwald i juni publicerade de första avslöjandena om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.

I sitt jultal kommer Edward Snowden att mana till ett stopp på massövervakning, skriver The Guardian.

– Ett barn som föds i dag kommer växa upp utan att ha något som helst begrepp om personlig integritet, är ett av hans budskap till det brittiska folket.

Det blir Edward Snowdens första tv-framträdande sedan han fick tillfällig asyl i Ryssland.

Sedan 20 år låter Channel 4 oväntade men relevanta personer framföra en julhälsning medan övriga brittiska tv-kanaler sänder drottning Elizabeths jultal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.