Edward Snowden gör sin första tv-intervju

Foto: ARD

Tyska ARD har fått den första exklusiva tv-intervjun med Edward Snowden, 30, sedan han blev känd som visselblåsare.

I intervjun som gjordes under största hemlighet i Ryssland går han i tysk tv i kväll till hårt angrepp mot NSA.

– Det finns ingen tvekan om att USA bedriver ekonomiskt spionage, säger Snowden i tv-intervjun med ARD.

Edward Snowden, 30, väljer nu tysk media för sin allra första tv-intervju sedan han blev världskänd som visselblåsare.

Det är tyska tv-stationen ARD som fått det exklusiva mötet, och som i kväll sänder en halvtimmeslång tv-intervju med Edward Snowden

I en förhandstitt av intervjun som lades ut sent i går kväll framgår det att Snowden i den exklusiva tv-intervjun går till hårt USA-angrepp, och säger att det tveklöst är så att NSA bedriver industrispionage.

– Jag vill inte föregripa de redaktionella besluten av journalister, men vad jag vill säga är att det inte finns någon tvekan om att USA bedriver ekonomiskt spionage, säger Edward Snowden i den tyska tv-intervjun.

Okänd plats

Snowden, som för närvarande befinner sig i Ryssland - under överinseende av säkerhetstjänsten FSB - efter att ha beviljats ​​tillfällig asyl, kan ha valt att ge intervjun till media i just Tyskland då landet är en av de mer högljudda internationella kritikerna av NSA. Inte minst sedan rapporter i oktober om att Tysklands förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon hade avlyssnats.

Intervjun gjordes på okänd plats i Ryssland, under största hemlighetsmakeri, rapporterar rt.com.

Chattade

I torsdags kväll chattade Edward Snowden på sin hemsida via Twitter, och svarade då bland annat på om han tror att det är möjligt att USA:s demokrati kan återhämta sig från den skada som NSA-skandalen har åsamkat, rapporterade Svenska Dagbladet.

Svaret blev att det är möjligt, att de som gör USA starkt är landets värderingar. Snowden svarade också att lagar kan ändras och ansvariga tjänstemän hållas ansvariga för vad de gjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.