Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edward Snowden: ”De ville att jag skulle försvinna”

Dagens tre största utrikesnyheter.
Edward Snowden, 36, kan äntligen slappna av.Foto: GLENN GREENWALD / LAURA POITRAS / THE / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden är aktuell med sin självbiografi.Foto: WELCOMIA.COM

Den världsberömde visselblåsaren Edward Snowden, 36, kan äntligen slappna av, och sluta se sig över axeln efter amerikanska spioner.

Det berättar han i en stor intervju med brittiska The Guardian i samband med att han släpper sina memoarer.

– Den mäktigaste regeringen i världen ville att jag skulle försvinna, säger Edward Snowden till tidningen.

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden är aktuell med sin självbiografi som han har skrivit från sin exil i Ryssland. ”I allmänhetens tjänst” släpps den 17 september.

– Du måste vara beredd att stå upp för något ifall du vill att det ska ske en förändring. Det hoppas jag att den här boken ska hjälpa människor att se, säger Snowden till The Guardian.

I boken berättar han för första gången detaljerna kring vad som fick honom att ta beslutet att läcka de topphemliga uppgifterna ur det hemliga programmet som leddes av amerikanska National Security Agency, NSA, och brittiska Högkvarteret för hemlig kommunikation, GCHQ.

Varnar för framtidens övervakningssamhälle

Den före detta säkerhetsagenten Edward Snowden, som har bevittnat den amerikanska statens övervakningsprogram från insidan, varnar nu för framtidens övervakningssamhälle.

Han menar att myndigheterna med hjälp av de stora internetföretagen, går mot att skapa ett permanent register över alla på jorden genom att spela in hela deras vardagsliv.

”De brydde sig inte om jag försvann ner i marken”

I dag känner han sig tillfreds med det han gjorde för sex år sedan och kan äntligen andas ut. Till The Guardian berättar han att han upplever att den tidigare fientliga inställningen mot honom i USA har mjuknat.

Efter hans avslöjande av topphemliga dokument som avslöjade omfattningen av de globala övervakningsprogram som drivs av amerikanska och brittiska spionorgan, var Snowden ständigt paranoid och maskerade sig med hattar och scarfar.

– Jag var en person som den mäktigaste regeringen i världen ville skulle försvinna. De brydde sig inte om jag försvann i ett fängelse. De brydde sig inte om jag försvann ner i marken. De ville bara att jag skulle försvinna, sa han.

Lever ett normalt liv i Moskva

Edward Snowden har levt i exil i Ryssland sedan augusti 2013. I Ryssland säger han att han i dag kan leva ett mer eller mindre normalt liv tillsammans med Lindsay Mills som han gifte sig med i hemlighet.

Trots att hans situation och relationen med USA har stabiliserats berättar han till The Guardian att han planerar att stanna i Ryssland i några år framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.