Skandalen var ett faktum när hemliga dokument visar att USA:s nationella säkerhetstjänst, NSA, registrerar information om personer, främst i Iran, Pakistan och Jordanien.
Och för någon dag sedan blev det även känt att svenska mejl från företag, myndigheter och kommuner kan hamna i säkerhetstjänstens filter och därmed kan avlyssnas.
Efter uppgifterna blev kända har USA och Vita huset varit pressade. Samtidigt har läckor jagats, läckor som enligt NSA skadat USA:s underrättelsearbete.
Inte rädd för konsekvenserna
Nu har en trätt fram.
Amerikanen Edward Snowden, 29, berättar i en filmad intervju för The Guardian att han under de senaste fyra åren arbetat för företag som NSA använt sig av.
Han förväntar sig nu att de amerikanska myndigheterna kommer att jaga honom och planerar att söka asyl på Island.
– Jag är villig att offra allt för jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger han.
Det var när Snowden 2007 blev ansvarig för internetsäkerhet inom CIA och fick tillgång till en rad hemligstämplade dokument som tvivlen började väckas.
– Jag insåg att jag var del av något som gjorde betydligt mer skada än nytta.
För tre veckor sedan kopierade Snowden de sista dokumenten, sade till sin arbetsgivare att han skulle behandlas för epilepsi och reste till Hongkong där han i ett hotellrum gömt sig sedan dess.
På frågan om varför han slutligen bestämde sig för att träda fram med informationen svarar han:
– NSA har byggt ett system som kan fånga upp nästan allt. Med den kapaciteten kan större delen av all mänsklig kommunikation insamlas.
97 miljarder underrättelserapporter
The Guardian har i flera intervjuer varit i kontakt med Edward Snowden och har i flera artiklar kunnat berätta om hur NSA samlat på information.
Bara i mars i år samlades 97 miljarder underrättelseuppgifter in från datanätverk världen över.
Det hela började med att Washington Post kom över ett dokument om självaste övervakningsprogrammet, Prism. Genom Prism uppges NSA ha direkt tillgång till datauppgifterna i nio IT-jättars servrar, bland dem Google, Apple och Facebook. Flera av företagen som nämnts i samband med Prism har dock ifrågasatt den beskrivningen.
På söndagskvällen namngav också Washington Post Snowden som sin källa.