Edward Snowden.
Edward Snowden.

Edward, 29, avslöjade hemliga registreringen

Publicerad

Edward Snowden, 29, är den som läckte de hemliga dokument från USA:s nationella säkerhetstjänst, NSA, som visade hur information från privatpersoner övervakas och registreras.

Nu berättar han varför han inte kunde hålla tyst – och att han planerar att söka asyl på Island.

– Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv med den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger han till The Guardian.

Skandalen var ett faktum när hemliga dokument visar att USA:s nationella säkerhetstjänst, NSA, registrerar information om personer, främst i Iran, Pakistan och Jordanien.

Och för någon dag sedan blev det även känt att svenska mejl från företag, myndigheter och kommuner kan hamna i säkerhetstjänstens filter och därmed kan avlyssnas.

Efter uppgifterna blev kända har USA och Vita huset varit pressade. Samtidigt har läckor jagats, läckor som enligt NSA skadat USA:s underrättelsearbete.

Inte rädd för konsekvenserna

Nu har en trätt fram.

Amerikanen Edward Snowden, 29, berättar i en filmad intervju för The Guardian att han under de senaste fyra åren arbetat för företag som NSA använt sig av.

Han förväntar sig nu att de amerikanska myndigheterna kommer att jaga honom och planerar att söka asyl på Island.

– Jag är villig att offra allt för jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger han.

Det var när Snowden 2007 blev ansvarig för internetsäkerhet inom CIA och fick tillgång till en rad hemligstämplade dokument som tvivlen började väckas.

– Jag insåg att jag var del av något som gjorde betydligt mer skada än nytta.

För tre veckor sedan kopierade Snowden de sista dokumenten, sade till sin arbetsgivare att han skulle behandlas för epilepsi och reste till Hongkong där han i ett hotellrum gömt sig sedan dess.

På frågan om varför han slutligen bestämde sig för att träda fram med informationen svarar han:

– NSA har byggt ett system som kan fånga upp nästan allt. Med den kapaciteten kan större delen av all mänsklig kommunikation insamlas.

97 miljarder underrättelserapporter

The Guardian har i flera intervjuer varit i kontakt med Edward Snowden och har i flera artiklar kunnat berätta om hur NSA samlat på information.

Bara i mars i år samlades 97 miljarder underrättelseuppgifter in från datanätverk världen över.

Det hela började med att Washington Post kom över ett dokument om självaste övervakningsprogrammet, Prism. Genom Prism uppges NSA ha direkt tillgång till datauppgifterna i nio IT-jättars servrar, bland dem Google, Apple och Facebook. Flera av företagen som nämnts i samband med Prism har dock ifrågasatt den beskrivningen.

På söndagskvällen namngav också Washington Post Snowden som sin källa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag