Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edward, 29, avslöjade hemliga registreringen

Edward Snowden.

Edward Snowden, 29, är den som läckte de hemliga dokument från USA:s  nationella säkerhetstjänst, NSA, som visade hur information från  privatpersoner övervakas och registreras.

Nu berättar han varför han inte kunde hålla tyst – och att han planerar att söka asyl på Island.

–  Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra  privatliv med den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller  på att bygga, säger han till The Guardian.

Skandalen var ett faktum när hemliga dokument visar att USA:s nationella säkerhetstjänst, NSA, registrerar information om personer, främst i Iran, Pakistan och Jordanien.

Och för någon dag sedan blev det även känt att svenska mejl från företag, myndigheter och kommuner kan hamna i säkerhetstjänstens filter och därmed kan avlyssnas.

Efter uppgifterna blev kända har USA och Vita huset varit pressade. Samtidigt har läckor jagats, läckor som enligt NSA skadat USA:s underrättelsearbete.

Inte rädd för konsekvenserna

Nu har en trätt fram.

Amerikanen Edward Snowden, 29, berättar i en filmad intervju för The Guardian att han under de senaste fyra åren arbetat för företag som NSA använt sig av.

Han förväntar sig nu att de amerikanska myndigheterna kommer att jaga honom och planerar att söka asyl på Island.

– Jag är villig att offra allt för jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger han.

Det var när Snowden 2007 blev ansvarig för internetsäkerhet inom CIA och fick tillgång till en rad hemligstämplade dokument som tvivlen började väckas.

– Jag insåg att jag var del av något som gjorde betydligt mer skada än nytta.

För tre veckor sedan kopierade Snowden de sista dokumenten, sade till sin arbetsgivare att han skulle behandlas för epilepsi och reste till Hongkong där han i ett hotellrum gömt sig sedan dess.

På frågan om varför han slutligen bestämde sig för att träda fram med informationen svarar han:

– NSA har byggt ett system som kan fånga upp nästan allt. Med den kapaciteten kan större delen av all mänsklig kommunikation insamlas.

97 miljarder underrättelserapporter

The Guardian har i flera intervjuer varit i kontakt med Edward Snowden och har i flera artiklar kunnat berätta om hur NSA samlat på information.

Bara i mars i år samlades 97 miljarder underrättelseuppgifter in från datanätverk världen över.

Det hela började med att Washington Post kom över ett dokument om självaste övervakningsprogrammet, Prism. Genom Prism uppges NSA ha direkt tillgång till datauppgifterna i nio IT-jättars servrar, bland dem Google, Apple och Facebook. Flera av företagen som nämnts i samband med Prism har dock ifrågasatt den beskrivningen.

På söndagskvällen namngav också Washington Post  Snowden som sin källa.

Detta har hänt

* Det första avslöjandet som The Guardian gjorde kom förra veckan och visade att USA har stor möjlighet att avlyssna invånarnas mobiltelefoner. Enligt ett hemligt domstolsbeslut ska den stora mobiltelefonoperatören Verizon dagligen lämna över information om sina kunder till den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA. Det innebär att NSA har tillgång till miljoner människors mobiltelefoner.
* I fredags, den 7 juni, kom nya avslöjanden i både The Guardian och i Washington Post om att den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, tillsammans med FBI, har möjlighet att samla material om användare från stora internetföretag.
* Genom det topphemliga programmet PRISM kan säkerhetstjänsten ta del av användarnas mejlkonton, chattar, bilder, filmer och sökhistorik. Företagen som räknades upp är Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, Youtube och Apple. Samtliga företag förnekar kännedom om PRISM.
* Övervakning ska ha skett på global nivå och det har blivit känt att svenska mejl från företag, myndigheter och kommuner kan hamna i säkerhetstjänstens filter och därmed avlyssnas.
* Den amerikanska säkerhetstjänsten har tonat ner avslöjandena i kongressen och har försäkrat att de omöjligt kan hålla koll på varifrån all data som de får in genom sina övervakningsprogram kommer ifrån.
* Men The Guardian har tagit del av topphemliga dokument som visar hur NSA genom ett program som kallas "Boundless Informant" trots det har detaljerad information om varifrån informationen kommer. Dokument från programmet visar att säkerhetstjänsten under en typisk månad samlar in miljarder olika typer av data från sitt övervakningssystem. Bara i mars samlades 97 miljarder underrättelseuppgifter in från hela världen.
* Data från programmet som The Guardian har publicerat visar att Iran var det mest bevakade landet, följt av Pakistan, Jordanien, som är en av USA:s bästa allierade i Mellanöstern, samt från Indien. Sverige var bland de minst övervakade länderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.