Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eddie skulle begravas – då kom 200 okända personer

Eddie Ford lärde känna rabbin Zale Newman på sjukhuset. Här är han med rabbins fru Rachel Newman. Foto: Zale Newman
Ett helt gäng dök upp för att hedra Eddie Ford. Foto: Facebook

Förintelseöverlevaren Eddie Ford hade inte många släktingar kvar i livet och när han gick bort förväntades nästan ingen komma på hans begravning. 

Men efter att den nyfunne vännen, rabbinen Zale Newman, gjorde en efterlysning på Facebook samlades hundratals okända personer. 

Eddie Ford var 85 år gammal när han gick bort i cancer i Toronto, Kanada. Han hade ingen stor familj runt sig, men åtta månader innan han dog lärde han känna rabbinen Zale Newman, skriver National Post.

Eddie hade inte levt efter judiska tron och traditioner på länge, men han hade fortfarande vaga minnen kvar från sin tid i synagogan då han bodde i Ungern som ung. Under andra världskriget skyddades han av en kristen familj och tron hamnade i skymundan. 

Som 16-åring flyttade han till Kanada.

Och trots att han i sina äldre dagar bodde i ett judetätt område i Toronto i Kanada, var han aldrig riktigt en del av gemenskapen, säger Zale Newman. Men i slutet av sitt liv blev Eddie allt mer intresserad av tron och bad den nyfunne vännen lära honom mer om den. Han fick också Zale Newman att lova honom att han skulle få en judisk begravning. 

Vände sig till Facebook

Så efter att Eddie gått bort 29 januari planerade Zale Newman, begravningen. En begravningsbyrå erbjöd sig att stå för begravningskostnaderna. 

Men det fanns ett problem: På judiska begravningar ska minst tio män – en så kallad mijan – vara närvarande, Eddie hade bara en brorsson och Zale, vilket gjorde honom orolig. 

Då vände sig Zale till Facebook. 

På sin Facebooksida skrev rabbinen en efterlysning efter flera personer som kunde tänka sig att ta sig ut i Torontokylan för att föra Eddie till sin sista vila. 

”Vi behöver en minjan närvarande i morgon vid lunchtid för en fin förintelseöverlevare som gick bort utan några kvarlevande släktingar bortsett från en brorsson i USA. Kan du komma och eskortera en hjälte från Förintelsen till sin sista resa” skriver Zale bland annat i inlägget. 

https://www.facebook.com/zale.newman/posts/10157091989603223

Tre personer svarade att de skulle komma. 

Dagen efter åkte Zale Newman för att begrava vännen. Men när han kom dit blev han minst sagt förvirrad. Det fanns ingen parkeringsplats i närheten av begravningsplatsen och det var folk överallt.  Zale tog för givet att det skulle vara en annan begravning på samma plats, men frågade tillslut en av personerna i massan vem de var där för. 

– Herr Ford, fick han som svar.

Överväldigad parkerade Zale sin bil och tog sig till platsen ceremonin skulle vara.

– När jag kom fram såg jag 200 personer som stod och väntade i en cirkel, säger han till Washington Post.  

Trots extremkylan tog sig många ut för att vara med under begravningen av Eddie Ford. Foto: Facebook

”Grät i timmar”

Främmande människor hade alltså tagit sig ut i den -27-gradiga kylan för att ställa upp för Eddie. Eftersom de alla var väl påpälsade beskriver Zale det som att det var som ett gäng ”ninjor”.

– Jag såg några skägg, så jag vet att det var några religiösa personer och jag såg några näsringar, så jag vet att det vara några häftiga personer, säger han. 

På begravningen träffade han Eddies brorsson, och även hans bror – och så klart hundratals andra, som han nu hyllar. 

–  Det var så mycket renhet. Det fanns inget erkännande, inget sätt att få tillbaka för att ha kommit dit. Jag är ingen mjuk kille, men jag åkte hem och grät i timmar. 

Efter begravningen lade han också upp den hjärtvärmande berättelsen på Facebook. 

https://www.facebook.com/zale.newman/posts/10157093566993223

 – Det här är det bästa av mänskligheten, säger Zale Nweman till Washington Post.