Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ecuadors nya besked: Byter strategi om Assange

Julian Assange på balkongen vid Ecuadors ambassad i London i maj 2017.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT
Foto: MATT DUNHAM / AP/ TT

Ecuador kommer inte att förhandla med Storbritannien å Wikileaksgrundaren Julian Assanges vägnar.

Det beskedet lämnade Ecuadors utrikesminister på tisdagen, skriver Reuters. 

Det innebär en ny strategi från landets sida – som tidigare haft en dialog med brittiska myndigheter om hans situation.

– Det finns ingenting i internationella avtal som säger att Ecuador ska betala för saker som Herr Assanges tvätt, säger utrikesministern José Valencia till Reuters.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters på tisdagen säger Ecuadors utrikesminister José Valencia att landets enda ansvar har varit att se till att Julian Assange mår bra. 

– Ecuador har inget ansvar att vidta några fler åtgärder. Vi är inte Herr Assanges advokater, och vi representerar inte heller den brittiska regeringen. Det här är något som ska lösas mellan Assange och Storbritannien, säger Valencia till Reuters.

”Ska inte betala för Herr Assanges tvätt”

Utrikesministern säger att han varit ”frustrerad” över Julian Assanges beslut att stämma landet förra veckan på grund av förändrade villkor på ambassaden i London. Assange anklagar i stämningen Ecuadors regering för att bryta mot hans ”grundläggande fri- och rättigheter”. 

De nya villkoren kräver bland annat att Julian Assange själv ska betala för medicin, telefonsamtal och att han ska städa upp efter sin katt, skriver Reuters.

– Det finns ingenting i internationella avtal som säger att Ecuador ska betala för saker som Herr Assanges tvätt, säger José Valencia till Reuters.

”Vi är inte Herr Assanges advokater, och vi representerar inte heller den brittiska regeringen. Det här är något som ska lösas mellan Assange och Storbritannien”, säger Ecuadors utrikesminister José Valencia.
Foto: ELIAS LEVY / EPA / TT

Julian Assange, som grundade sajten Wikileaks, har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan 2012. Han sökte och beviljades asyl i Ecuador efter att ha åtalats för sexbrott i Sverige. Åtalet lades ned i maj 2017, men Assange har ändå hållit sig kvar på ambassaden, då han säger sig vara rädd för att bli utlämnad till USA där han riskerar att åtalas för att ha läckt hemliga dokument.

Utrikesminister José Valencia säger på tisdagen att han inte har diskuterat Assanges situation med USA.

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan 2012.
Foto: MATT DUNHAM / AP/ TT

”Måste hitta en väg ut för honom”

Ecuadors president Lenin Moreno har tidigare sagt att landet ”måste hitta en väg ut för honom”.

– En väg ut som försvarar hans rättigheter, främst hans rätt att leva och som samtidigt kan ge Ecuador möjligheten att inte ha det som utan tvekan utgör ett problem för vårt land, sa Moreno till El Pais i juli.


LÄS MER: Julian Assange kan bli vräkt från ambassaden i London 


Det har från Ecuadors sida tidigare funnits planer på att få ut Julian Assange ur Storbritannien. För en månad sedan försökte Ecuador ge Assange diplomatuppdrag i Ryssland, men backade när Storbritannien vägrade ge honom diplomatisk immunitet, enligt dokument som Reuters tagit del av. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.