Ecuadors president Rafael Correa och utrikesminister Ricardo Patino under mötet i den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA. Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Scanpix
Ecuadors president Rafael Correa och utrikesminister Ricardo Patino under mötet i den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA.  Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Scanpix

Ecuadors grannar varnar Storbritannien

Publicerad

Julian Assange planerar att hålla ett anförande från Ecuadors ambassad i London på söndagseftermiddagen.

Samtidigt uttrycker flera latinamerikanska länder sitt stöd för Ecuador.

"Vi varnar den brittiska regeringen för allvarliga konsekvenser", heter det i ett officiellt uttalande från samarbetsorganisationen Alba enligt TT.

Turerna kring Julian Assange fortsätter. Ecuadors beslut att bevilja Wikileaksgrundaren politisk asyl har orsakat en diplomatisk kris mellan Storbritannien och det sydamerikanska landet.

UD i London hotade innan asylbeslutet blev känt med att göra en räd mot Ecuadors ambassad om inte Assange överlämnas, vilket väckte vrede i Quito på utrikesminister Ricardo Patinos kontor.

Den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA – där bland annat Bolivia, Kuba, Nicaragua och Venezuela ingår – uttryckte på söndagen sitt "ovillkorliga stöd" för Ecuador, mot bakgrund av det som organisationen ser som hot från Storbritannien, samt landets rätt att ge Julian Assange asyl, uppger latinamerikanska medier enligt TT.

Planerar kontakt med FN

"Vi varnar den brittiska regeringen för de allvarliga konsekvenser som det skulle utlösa i hela världen i händelse av en direkt aggression mot Ecuadors territoriella integritet i London", heter det i ett officiellt uttalande.

Organisationen planerar också att kontakta FN för att få till stånd en diskussion om ambassaders okränkbarhet, skriver tidningen El Universo.

Assanges tal från Ecuadors ambassad i London väntas inledas på söndagseftermiddagen, antagligen vid klockan 15.00 svensk tid.

Myndigheterna i Storbritannien har påpekat att även trappan upp till ambassaden räknas som brittisk mark och anförandet väntas därför ske från ett fönster eller en balkong.

Expressen.se kommer att rapportera live från anförandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag