Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ecuadors grannar varnar Storbritannien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ecuadors president Rafael Correa och utrikesminister Ricardo Patino under mötet i den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA.
Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Scanpix

Julian Assange planerar att hålla ett anförande från Ecuadors ambassad i London på söndagseftermiddagen.

Samtidigt uttrycker flera latinamerikanska länder sitt stöd för Ecuador.

"Vi varnar den brittiska regeringen för allvarliga konsekvenser", heter det i ett officiellt uttalande från samarbetsorganisationen Alba enligt TT.

Turerna kring Julian Assange fortsätter. Ecuadors beslut att bevilja Wikileaksgrundaren politisk asyl har orsakat en diplomatisk kris mellan Storbritannien och det sydamerikanska landet.

UD i London hotade innan asylbeslutet blev känt med att göra en räd mot Ecuadors ambassad om inte Assange överlämnas, vilket väckte vrede i Quito på utrikesminister Ricardo Patinos kontor.

Den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA – där bland annat Bolivia, Kuba, Nicaragua och Venezuela ingår – uttryckte på söndagen sitt "ovillkorliga stöd" för Ecuador, mot bakgrund av det som organisationen ser som hot från Storbritannien, samt landets rätt att ge Julian Assange asyl, uppger latinamerikanska medier enligt TT.

Planerar kontakt med FN

"Vi varnar den brittiska regeringen för de allvarliga konsekvenser som det skulle utlösa i hela världen i händelse av en direkt aggression mot Ecuadors territoriella integritet i London", heter det i ett officiellt uttalande.

Organisationen planerar också att kontakta FN för att få till stånd en diskussion om ambassaders okränkbarhet, skriver tidningen El Universo.

Assanges tal från Ecuadors ambassad i London väntas inledas på söndagseftermiddagen, antagligen vid klockan 15.00 svensk tid.

Myndigheterna i Storbritannien har påpekat att även trappan upp till ambassaden räknas som brittisk mark och anförandet väntas därför ske från ett fönster eller en balkong.

Expressen.se kommer att rapportera live från anförandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.