Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ecuadors grannar varnar Storbritannien

Ecuadors president Rafael Correa och utrikesminister Ricardo Patino under mötet i den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA. Foto: Rodrigo Buendia/AFP/Scanpix

Julian Assange planerar att hålla ett anförande från Ecuadors ambassad i London på söndagseftermiddagen.

Samtidigt uttrycker flera latinamerikanska länder sitt stöd för Ecuador.

"Vi varnar den brittiska regeringen för allvarliga konsekvenser", heter det i ett officiellt uttalande från samarbetsorganisationen Alba enligt TT.

Turerna kring Julian Assange fortsätter. Ecuadors beslut att bevilja Wikileaksgrundaren politisk asyl har orsakat en diplomatisk kris mellan Storbritannien och det sydamerikanska landet.

UD i London hotade innan asylbeslutet blev känt med att göra en räd mot Ecuadors ambassad om inte Assange överlämnas, vilket väckte vrede i Quito på utrikesminister Ricardo Patinos kontor.

Den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA – där bland annat Bolivia, Kuba, Nicaragua och Venezuela ingår – uttryckte på söndagen sitt "ovillkorliga stöd" för Ecuador, mot bakgrund av det som organisationen ser som hot från Storbritannien, samt landets rätt att ge Julian Assange asyl, uppger latinamerikanska medier enligt TT.

Planerar kontakt med FN

"Vi varnar den brittiska regeringen för de allvarliga konsekvenser som det skulle utlösa i hela världen i händelse av en direkt aggression mot Ecuadors territoriella integritet i London", heter det i ett officiellt uttalande.

Organisationen planerar också att kontakta FN för att få till stånd en diskussion om ambassaders okränkbarhet, skriver tidningen El Universo.

Assanges tal från Ecuadors ambassad i London väntas inledas på söndagseftermiddagen, antagligen vid klockan 15.00 svensk tid.

Myndigheterna i Storbritannien har påpekat att även trappan upp till ambassaden räknas som brittisk mark och anförandet väntas därför ske från ett fönster eller en balkong.

Expressen.se kommer att rapportera live från anförandet.