Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ecuador avvisar förhör mot Assange

Julian Assange.Foto: John Stillwell/ AP
Ecuadors president Rafael Correa har tidigare sagt att Sverige ska få förhöra Assange.Foto: Dolores Ochoa/ AP

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott mot Wikileaks grundare Julian Assange.

Men han har sedan dess aldrig förhörts av svenska åklagare – och nu säger Ecuadors riksåklagare nej till att få förhöra honom i London.

I stället kan frågorna ställas av åklagare från Ecuador.

Wikileaks-grundaren Julian Assange var i Sverige 2010 för att hålla föredrag. Det var under den resan som han anklagades för sexbrott, vilket han nekat till.

Assange lämnade Sverige och sedan dess har svenska åklagare velat förhöra honom. Efter att ha fått asyl i Ecuador genom ambassaden i London har han hållit sig inne i byggnaden sedan 2012. Sedan några månader tillbaka finns ett bilateralt avtal mellan Sverige och Ecuador som möjliggör att svenska myndigheter kan besöka Julian Assange, på plats.

Ecuadors president Rafael Correa har sagt att Sverige ska få förhöra den misstänkte, men än så länge bara via ecuadorianska myndigheter.

– Vi hoppas att Julian Assange kan förhöras av ecuadorianska nyheter, baserat på frågor och förfrågningar från svenska åklagare, sa Rafael Correa på en presskonferens under onsdagen.

Nekas förhöra honom

I maj 2015 lämnades en ansökan in om att få förhöra Assange i London.

Och på torsdagen kom en skrivelse från Riksåklagaren i Ecuador – där åklagaren skriver att Sveriges åklagare nekas att förhöra Assange i London. I stället kommer landet själva att utföra utredningsåtgärderna.

Därför begär de bland annat en lista på de frågor som den svenska åklagaren vill att den ecuadorianska åklagaren ställer.

– Vi överväger nu om det påverkar möjligheterna att genomföra utredningsåtgärderna och om vi i så fall ska skicka en förnyad ansökan, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.

"Går inte att svara på"

Överåklagare Marianne Ny vill sedan länge inte ge intervjuer i fallet. I stället får informationsavdelningen på åklagarmyndigheten svara i ärendet.

Är det aktuellt att överlåta förhörsansvaret till ecuadorianska myndigheter?

– Det är det som hon (Marianne Ny, reds. anm) nu ska överväga.

Men då är det aktuellt ändå?

– Det går inte att svara på i dag. Det kommer hon i så fall att återkomma om lite senare. Det finns ingen tidsram, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.