Julian Assange. Foto: John Stillwell/ APJulian Assange. Foto: John Stillwell/ AP
Julian Assange. Foto: John Stillwell/ AP
Ecuadors president Rafael Correa har tidigare sagt att Sverige ska få förhöra Assange. Foto: Dolores Ochoa/ APEcuadors president Rafael Correa har tidigare sagt att Sverige ska få förhöra Assange. Foto: Dolores Ochoa/ AP
Ecuadors president Rafael Correa har tidigare sagt att Sverige ska få förhöra Assange. Foto: Dolores Ochoa/ AP

Ecuador avvisar förhör mot Assange

Publicerad

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott mot Wikileaks grundare Julian Assange.

Men han har sedan dess aldrig förhörts av svenska åklagare – och nu säger Ecuadors riksåklagare nej till att få förhöra honom i London.

I stället kan frågorna ställas av åklagare från Ecuador.

Wikileaks-grundaren Julian Assange var i Sverige 2010 för att hålla föredrag. Det var under den resan som han anklagades för sexbrott, vilket han nekat till.

Assange lämnade Sverige och sedan dess har svenska åklagare velat förhöra honom. Efter att ha fått asyl i Ecuador genom ambassaden i London har han hållit sig inne i byggnaden sedan 2012. Sedan några månader tillbaka finns ett bilateralt avtal mellan Sverige och Ecuador som möjliggör att svenska myndigheter kan besöka Julian Assange, på plats.

Ecuadors president Rafael Correa har sagt att Sverige ska få förhöra den misstänkte, men än så länge bara via ecuadorianska myndigheter.

– Vi hoppas att Julian Assange kan förhöras av ecuadorianska nyheter, baserat på frågor och förfrågningar från svenska åklagare, sa Rafael Correa på en presskonferens under onsdagen.

Nekas förhöra honom

I maj 2015 lämnades en ansökan in om att få förhöra Assange i London.

Och på torsdagen kom en skrivelse från Riksåklagaren i Ecuador – där åklagaren skriver att Sveriges åklagare nekas att förhöra Assange i London. I stället kommer landet själva att utföra utredningsåtgärderna.

Därför begär de bland annat en lista på de frågor som den svenska åklagaren vill att den ecuadorianska åklagaren ställer.

– Vi överväger nu om det påverkar möjligheterna att genomföra utredningsåtgärderna och om vi i så fall ska skicka en förnyad ansökan, säger överåklagare Marianne Ny i ett pressmeddelande.

"Går inte att svara på"

Överåklagare Marianne Ny vill sedan länge inte ge intervjuer i fallet. I stället får informationsavdelningen på åklagarmyndigheten svara i ärendet.

Är det aktuellt att överlåta förhörsansvaret till ecuadorianska myndigheter?

– Det är det som hon (Marianne Ny, reds. anm) nu ska överväga.

Men då är det aktuellt ändå?

– Det går inte att svara på i dag. Det kommer hon i så fall att återkomma om lite senare. Det finns ingen tidsram, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag