Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ecuador: Tolkas som en fientlig handling

Foto: Sang Tan/AP

Det diplomatiska bråket kring Julian Assange eskalerade ytterligare i natt. Ecuadors regering hävdar att Storbritannien hotat med att storma deras ambassad i London.

- Om de gör verklighet av sina hot kommer vi att tolka det som en fientlig handling, säger Ecuadrs utrikesminister Ricardo Patiño.

Vid 14-tiden i dag, torsdag, kommer Ecuador att tillkännage om Wikileaks-grundaren Julian Assange beviljas asyl i det sydamerikanska landet. Enligt the Guardians källor kommer, som Expressen.se berättat tidigare, beskedet bli positivt för Assange.

"Skriftligt hot"


Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño
Foto: Foto: Guillermo Granja/Reuters

Hur han ska kunna ta sig från Ecuadors ambassad, där han gömt sig i två månader, och ut ur Storbritannien utan att gripas är dock högst oklart. 

Rykten om att Ecuador ska försöka smuggla ut honom har fått Storbritannien att reagera. Sent i går kväll sa Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño att Storbritannien hotat med att storma ambassaden i London.

På en presskonferens, som refereras av the Guardian, säger Patiño att hotet överlämnats skriftligt av en brittisk diplomat i Ecuadors huvudstad Quito.

- Låt oss göra det väldigt klart. Vi är ingen brittisk koloni. Kolonialtiden är över. Om de gör verklighet av hotet kommer vi att tolka det som en fientlig och oacceptabel handling, säger Patiño.

Laglig rätt

Storbritannien har inte bekräftat några hot, men en talesman för brittiska UD säger att de har laglig rätt att storma ambassaden.


Julian Assange
Foto: Foto: Suzanne Plunkett/Reuters

- Med en veckas varsel kan vi ta oss in i lokalerna. Ambassaden skulle då inte längre ha något diplomatiskt skydd, säger talesmannen till Reuters.

- Men något sådant beslut är ännu inte fattat. Vi vill ha en diplomatisk lösning, fortsätter han.

Avspärrat

Efter uppgifterna om den möjliga stormningen har gatan utanför ambassaden fyllts med anhängare till Assange. Det finns även många poliser på plats och ett mindre område omkring ambassaden spärrades av under morgontimmarna.

Detta har hänt - steg för steg

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.


Julian Assange besökte i augusti 2010 Sverige. Expressen avslöjade att han då anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor.


I november 2010 anhölls Assange på nytt i sin frånvaro. I februari 2011 beslutade en domstol i London att han ska utlämnas i Sverige, ett beslut som bekräftades av brittiska Supreme High Court den 30 maj 2012. Assange hävdar att han riskerar att bli utlämnad från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff.


Sedan den 19 juni i år befinner sig Assange på Ecuadors ambassad i London sedan han sökt politisk asyl i Ecuador, för att slippa förhöras i Sverige.
Wikileaks riktar sedan den svenska begäran om utlämning kom kraftiga angrepp mot Sverige och utrikesminister Carl Bildt – i syfte att misstänkliggöra Sverige och för att hindra att våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnas.


Wikileaks har hotat i ett internt dokument att avslöja att Carl Bildt var amerikansk "informatör", rapporterade Expressen i februari 2012. Samtidigt planerade Wikileaks massiv smutskastning av Sverige.


Den 14 augusti 2012 publicerade ansedda The Guardian regeringsuppgifter om Julian Assange att Ecuadors president Rafael Correa har beviljat Wikileaks grundare asyl. Detta uppger en myndighetsperson i Ecuadors huvudstad Quito.


Den 16 augusti bekräftades Guardians uppgifter. Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño meddelade då att Julian Assange beviljats politisk asyl till landet. Julian Assange kan dock inte lämna ambassaden utan att gripas av brittisk polis eftersom han ska utlämnas till Sverige där han misstänks för bland annat våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.