Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ecuador kapar Assanges kommunikationskanaler

Julian Assange.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors ambassad.Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ecuador kapar WikiLeaks-grundaren Julian Assanges kommunikationskanaler – inklusive internet – utanför ambassaden i London, rapporterar AP.

Julian Assange bor på Ecuadors ambassad i London, Storbritannien, sen 2012.

Julian Assange bor på Ecuadors ambassad i London där har han hållit sig undan tre länders myndigheter, för tre olika brott.

Sverige har efterlyst Assange som misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande – men sen i maj 2017 har utredningarna lagts ner. Storbritannien efterlyser Assange för att han brutit mot villkoren för sin borgen, då han flydde till ambassaden. 

Han har tidigare sagt att han fruktar att han ska gripas av brittisk polis för att sen utlämnas till USA. I februari meddelade en domare i Storbritannien att häktningsbeslutet står fast och Assange kan därmed inte gå fri.

Kapar kommunikation

Nu meddelar alltså officiella källor att Ecuador kapar Julian Assange kommunikationskanaler utanför ambassaden.  

https://twitter.com/AP/status/979037581508857857

Julian Assange beviljades i januari i år medborgarskap i Ecuador och landet har begärt att han ska tilldelas status som diplomat, för att kunna lämna ambassaden utan att gripas.

Den brittiska regeringen har dock avslagit begäran:

”Ecuador vet att vägen för att lösa problemet för Assange är att han lämnar ambassaden och möter rättvisan”, hälsade regeringen i ett uttalande.

Assange själv har uppgett att han inte vill lämna ambassaden på grund av att han är orolig att lämnas ut till USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.