Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ecuador förnekar – tänker inte kasta ut Assange

På fredagen uppgav Wikileaks att Ecuador skulle vara på väg att kasta ut Julian Assange från ambassaden i London. Nu förnekar Ecuadors regering att så skulle vara fallet.Foto: DINENDRA HARIA/LNP/REX / DINENDRA HARIA/LNP/REX/IBL REX FEATURES
Flera aktioner har genomförts utanför Ecuadors ambassad under fredagen.Foto: NINA EIRIN RANGÖY

Ecuadors regering förnekar uppgifterna om att man skulle vara på väg att kasta ut Wikileaksgrundaren Julian Assange från landets ambassad i London.

Det rapporterar Reuters.

Julian Assange har bott på Ecuadors ambassad i London, då han beviljades asyl av landet. Men förhållandet mellan grundaren av Wikileaks och det sydamerikanska landet har gnisslat en del, och presidenten Lenin Moreno har hävdat att Assange har brutit mot villkoren för sin asyl.

På fredagen uppgav Wikileaks att Ecuador skulle vara på väg att kasta ut sin skyddsling.

”En högt uppsatt källa inom den ecuadorianska staten har sagt till Wikileaks att Julian Assange kommer kastas ut inom 'dagar eller timmar'”, skrev organisationen på Twitter. 

Julian Assange är rädd att utlämnas från Storbritannien till USA, där han skulle kunna dömas för att ha publicerat hemliga militära uppgifter.

Ecuador: Fabricerade nyheter

Ecuadors utrikesminister José Valencia kallade uppgifterna för ”grundlösa” och skrev på Twitter att Ecuadors regering ”inte kommenterar aktuella grundlösa rykten”. 

Men nu kommenterar Ecuadors regering ändå uppgifterna.

Regeringen ”tillbakavisar kategoriskt de fabricerade nyheterna som på senare tid har cirkulerat på sociala medier, många av dem spridda av en organisation kopplad till herr Assange, om ett nära förestående avslut på den diplomatiska asyl som beviljats honom sedan 2012”, står det i uttalandet.

OHCHR, kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, skriver i en kommentar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.