Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Julian Assange gripen i London

Här förs Julian Assange bort.
Här grips Julian Assange.
Foto: @DAILYDOOH / AP TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange i en polisbil efter gripandet.
Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange vid Ecuadors ambassad i London 2017.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Massi Fritz företrädde kvinnan som Assange tidigare stod åtalas för angående en våldtäkt i Sverige.
Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL

Julian Assange har gripits och Ecuador har dragit tillbaka Wikiledaks-grundarens diplomatiska asyl och medborgarskap. 

47-åringen har begärts utlämnad till USA – misstänkt för dataintrång mot en säkerhetsklassad amerikansk regeringsdator tillsammans med visselblåsaren Chelsea Manning. 

Han har redan förklarats skyldig till att ha brutit mot borgen. 

Nu ska Åklagarmyndigheten utreda målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz begäran om att återuppta den svenska förundersökningen gällande våldtäkt. 

Under torsdagsförmiddagen så anlände en advokat, tillsammans med brittisk polis, till Ecuadors ambassad i London. 

Där möttes de av ambassadören som upphävde Assanges asyl. När Wikileaksgrundaren skulle gripas av poliserna ska han ha försökt knuffa sig förbi dem – och han släpades sedan ut från ambassadörsbyggnaden under högljudda protester. 

Efter att Julian Assange greps och fördes ut från Ecuadors ambassad så framträdde han vid 15.30 i Westminister Magistrates Court, där han gjorde tummen upp mot fotograferna, enligt CNN.  

Rätten förklarade Assange skyldig till att ha brutit mot borgen, när han flydde till Ecuadors ambassad 2012, och han riskerar 12 månaders fängelse, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Tidslinje: Assanges dag från ambassad till häkte

Klockan 9.15 (lokal tid) 

En advokat som företräder amerikanska myndigheter begav sig till Ecuadors ambassad i London, där de möttes av ambassadören. Ambassadören upphävde sedan formellt asyl. 

Klockan 10 

Poliser träffar Assange och försöker presentera sig själva, men Assange ska då ha försökt knuffa sig förbi dessa för att ta sig tillbaka till ett privat rum på ambassaden, enligt advokaten. 

Klockan 10.15 

Gripandet verkställs men Assange gjorde motstånd och blev fysiskt övermannad av poliserna för att sedan föras ut från ambassaden. 

Han togs därefter till en polisbuss som körde honom till stationen där han blev formellt arresterad. 

Källa: CNN

Domaren om Julian Assange: ”En narcissist”

Assange invände att han aldrig skulle ha fått en rättvis rättegång och därför var tvungen att söka asyl hos Ecuadors ambassad. 

Domaren avfärdade, enligt CNN, detta genom att kalla Assange ”en narcissist som inte kan gå utanför sina egna själviska intressen”.   

Assange, i kostym och det vita håret i knut, verkade avslappnad när domaren frågade honom var hans försvarare befann sig, rapporterar CNN.  

Julian Assange har stått anklagad för brott – för våldtäkt – även i Sverige. 

I samband med det utfärdades en europeiskarresteringsorder mot Assange som tog skydd innanför väggarna på Ecuadors ambassad. Sverige begärde då att han skulle utlämnas för att kunna ställas inför rätta i Sverige.

Men förundersökningen lades ner i maj 2017. 

Efter Assanges gripande har nu advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder målsägaren, lämnat in en begäran till åklagarmyndigheten om att förundersökningen ska återupptas. 

Åklagare ska nu undersöka den begäran. 

– Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson, i ett pressmeddelande. 

Elisabeth Massi Fritz sade tidigare i dag till Expressen:

– Jag och min klient har precis tagit emot nyheten att Assange har gripits. Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt.

”Jag kan rädda katten”

Expressen har varit i kontakt med en av de två svenska kvinnorna vars uppgifter fick Julian Assange misstänkt.

”Efter tio år är jag redo att göra ett uttalande”, skriver kvinnan vars fall har preskriberats.

Kvinnan lämnade sin berättelse om Assange och denne misstänktes av polisen för sexuellt ofredande – en utredning som lades ner 2015. Nu skriver kvinnan:

”Jag skulle bli väldigt förvånad och besviken om Julian överlämnas till USA. För mig handlade det aldrig om något annat än hans ofredande mot mig/kvinnor och hans vägran att ta ansvar för det. Synd att mitt fall aldrig fick utredas ordentligt.”

Julian Assanges katt.
Foto: YUI MOK / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
Julian Assanges kat.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Kvinnan avslutar med en passning om Julian Assanges katt, som han haft på Ecuadors ambassad:

”En sak till: Jag kan rädda katten.”

”Kan omöjligt utlämnas till Sverige” 

Men Assanges juridiska försvarare, Per E Samuelson, tror att möjligheten för att den svenska förundersökningen återigen ska tas upp är obefintlig. 

– Det kommer inte att ske. Julian Assange kan inte utlämnas till Sverige då den Europeriska arresteringsorden mot Assange drogs tillbaka redan i maj 2017.  I och med att USA nu har lämnat in en ansökan om utlämning kan Assange omöjligt utlämnas till Sverige, säger Per E Samuelson. 

Istället menar han att den verkliga faran för Assange är att utelämnas till USA. 

– Det handlar om hans framtid. Om han på grund av sin journalistik kommer spendera hela sitt liv i fängelse eller inte, säger Per E Samuelson. 

Ska fallet åter tas upp av svenska myndigheter måste detta ske efter ett beslut av åklagarmyndigheten. Chefåklagare Marianne Ny har tidigare lett undersökningen men är i dag pensionerad.

I ett pressmeddelande kommenterar nu chefsåklagare Ingrid Isgren gripandet:

– Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen.

Leif Silbersky tror dock inte att det kommer att ske något från svensk sida.

– Åklagaren har ju lagt ner ärendet och det är så längesen, säger han.

Julian Assanges meddelande till advokaten: ”I told you so”

Under torsdagseftermiddagen höll Julian Assanges försvarsteam en presskonferens där de uppmanade alla att bekämpa utlämningen. 

De menar att Assange ägnat sig åt journalistik och inte ska straffas i domstol.  

– Det här är en mörk dag för journalistik... vi vill inte att det här ska gå vidare. Det måste dras tillbaka, sa Kristinn Hrafnsson, chefredaktör för Wikileaks. 

Hans advokat, Jennifer Robinson, släppte även ett meddelande som Assange skickat efter gripandet: ”I told you so”, ”Vad var det jag sa”. 

Anhängare skanderade att att Assange skulle släppas fri. 

Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, som jobbat inom CIA och åt amerikanska signalunderrättelsetjänsten NSA, uttryckte under torsdagen sitt stöd för Assange. 

https://twitter.com/Snowden/status/1116288726601277440

– Bilderna av hur Ecuadors ambassadör bjuder in Storbritanniens säkerhetspolis till ambassaden för att släpa ut en publicist av – gilla det eller ej – prisvinnande journalistik från byggnaden kommer att hamna i historieböckerna, skriver Snowden i en tweet. 

– Assanges kritiker må jubla, men det är en mörk stund för pressfriheten, skriver Snowden som bor i Ryssland, dit han flydde efter att ha läckt säkerhetsklassad information om USA:s övervakningsprogram.  

Den enda nyhetsbyrå som fångade rörliga bilder från gripandet av Assange var Ruptly, ett dotterbolag till ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RT. 

Ruptlys nyhetschef Laura Lucchini berättar att de filmat utanför ambassaden 24 timmar om dygnet sedan den 5 april, rapporterar CNN

Senare under torsdagen kommenterade ryska utrikesministerns talesperson, Maria Zakharova, gripande av Assange. 

Ryssland menar att gripandet gav ”ett fullständigt intryck av ett öppet och osympatiskt åsidosättande av mänsklig värdighet för den gripne”. 

– Ryssland hoppas att alla Julian Assanges rättigheter kommer att respekteras, sa hon, enligt AP.  

När Julian Assange släpades ut från ambassaden så höll han i boken: ”Gore Vidal: History of the National Security State”. 

Boken som Assange krampaktigt höll fast i när han släpades ut från ambassaden och greps.
Foto: Amazon

Boken beskriver framväxten av USA:s militärindustriella komplex och kulturen som gav USA det imperialistiska presidentskapet, enligt Amazon. 

Julian Assange gjorde tummen upp genom bilfönstret när han kördes fram till domstolen i London.
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN

Julian Assange kan nu utlämnas till USA där han är misstänkt för att ha varit delaktig i ett dataintrång mot en säkerhetsklassad regeringsdator, rapporterar CNBC. 

– Anklagelserna mot Julian Assange gäller hans påstådda roll i en av de största läckorna av av säkerhetsklassad information i USA:s historia, säger det amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande. 

Den största säkerhetsläckan i amerikansk historia

Det handlar om Chelsea Manning-läckan i mars 2010.  

Enligt det amerikanska justitiedepartementets åtal har Assange hjälpt Manning, som då var militär underrättelseanalytiker, att knäcka ett lösenord till regeringsdatorn. Datorn var uppkopplad mot Secret Internet Protocol Network (SIPRNet). Ett nätverk som amerikanska regeringen använder för sekretessklassad kommunikation och dokumentation. 

De sekretessklassade handlingarna laddades sedan ner för att spridas via Wikileaks, enligt åtalet. 

Enligt åtalet finns bevis för att Assange uppmuntrat Manning att läcka hemlig information genom konversationer mellan de båda: 

– Efter den här uppladdningen så är det verkligen allt jag har kvar, säger Chelsea Manning, enligt åtalet. 

– Nyfikna ögon blir aldrig torra enligt min erfarenhet, svarar Assange, enligt åtalet. 

Chelsea Manning avtjänar 35 års fängelse

Chelsea Manning, 31, dömdes i augusti 2013 till 35 års fängelse för spioneri och för att ha läckt hemligstämplade handlingar genom Wikileaks. 

I maj 2017 släpptes hon ut från ett militärfängelse efter att ha avtjänat sju år av straffet, benådad av dåvarande presidenten Barack Obama. 

Orsaken till benådningen var att Manning hade accepterat ansvar för brottet, uttryckt ånger och avtjänat fängelsetid, enligt Obama-administrationen. 

Enligt justitiedepartementet riskerar Assange ett betydligt kortare fängelsestraff, max fem år. 

Ecuadors inrikesminister: ”Assange smetade avföring”

Ecuadors tidigare president Rafael Correa, som avgick 2017 och var den som beviljade Assange asyl, kallar Ecuadors tillbakadragande av asylen för ”ett brott”, enligt AFP. 

Ecuadors regering berättar nu om en del av orsaken bakom att de hävt Assanges asyl och medborgarskap – de anklagar honom för för att ha varit delaktig i ett försök att destabilisera landet som ska ha utförts av Wikileaks och två ryska hackare. 

Enligt Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har Assange även uppträtt väldigt olämpligt under sina år på ambassaden. 

– De har tolererat saker som att Assange smetat avföring på ambassadens väggar och andra beteenden, långt från minimikraven man kan ställa för respekten som en gäst borde visa, säger ministern till CNN.  


USA:s åtal mot Julian Assange.
Foto: USA:s justitiedepartement
Åtalet mot Julian Assange.
Foto: USA:s justitiedepartement
Åtalet mot Julian Assange.
Foto: USA:s justitiedepartement
Åtalet mot Julian Assange.
Foto: USA:s justitiedepartement
Åtalet mot Julian Assange.
Foto: USA:s justitiedepartement
Åtalet mot Julian Assange.
Foto: USA:s justitiedepartement

Julian Assange har bott på Ecuadors ambassad i London sen han beviljades asyl av landet 2012. Men förhållandet mellan grundaren av Wikileaks och det sydamerikanska landet har gnisslat en del, och presidenten Lenin Moreno har hävdat att Assange har brutit mot villkoren för sin asyl.

Det har därför ryktats om att Ecuador var på väg att kasta ut Assange från ambassaden. 

”En högt uppsatt källa inom den ecuadorianska staten har sagt till Wikileaks att Julian Assange kommer kastas ut inom 'dagar eller timmar'”, skrev Wikileaks på Twitter i fredags.

Här förs Julian Assange bort.
Foto: Ruptly

Julian Assange gripen i London

Det dröjde inte länge innan Ecuadors regering förnekade uppgifterna. 

Men under torsdagen vände landet – och har under dagen först dragit tillbaka hans asyl och senare hans medborgarskap.

Nu skriver Metropolitan Police att han gripits och förts från ambassaden. 

Chelsea Manning.
Foto: STEVEN SENNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Metropolitan Police angav först att Assanges gripande kommer då han inte infunnit sig i rättsalen efter att släppts mot borgen av brittisk domstol. 

Senare skriver Metropolitan Police att Assange även begärts utlämnad av USA där federala myndigeter utreder Wikileaks. 

AP skriver att Wikileaks anklagar ”mäktiga aktörer”, bland annat CIA, för att på ett sofistikerat sätt försöka avhumanisera deras grundare Julian Assange.

Polisen i London bekräftar gripandet i ett uttalande. Där skriver man:

”Julian Assange, 47, har i dag, torsdag 11 april, gripits av polisen från Metropolitan Police Service på Ecuadors ambassad efter en fullmakt utfärdad av domstolen Westminster Magistrates den 29 juni 2012, för att han inte har inställt sig i rätten”.

Polisen skriver att man blev inbjuden till ambassaden av ambassadören, efter att Ecuador dragits in Assanges asyl.

”Han har förts till en polisstation i centrala London där han kommer att bli kvar till hans tas till rätten så snart som möjligt”, skriver polisen.

– I det här läget kan vi inte säga något annat än vad som står på vår hemsida, säger en presstalesperson från Metropolitan Police. 

Julian Assange ska senare under torsdagsförmiddagen förts till ”Westminister Magistrates Court” där han kommer att ställas inför rätta efter att ha brutit mot borgen.

Gripandet en mardröm för Assange

Även Ecuador bekräftar nyheten. President Lenín Moreno skriver på Twitter att man har beslutat dra in Assanges asyl eftersom han ”upprepade gånger brutit mot internationella konventioner”.

https://twitter.com/Lenin/status/1116271455602393088

Gripandet är något av en mardröm för Assange – som nu kan utelämnas till USA, där han är misstänkt för brott efter att ha läckt hemliga dokument.

– Risken är att han blir utlämnad till USA och där kommer han ställas inför rätta och det är vad han har fruktat hela tiden, säger stjärnadvokaten Leif Silbersky i Expressen TV.

I samband med gripandet har Rysslands president Vladimir Putins talesperson uttryckt oro för Assanges rättigheter. 

– Vi hoppas att han kommer att beviljas alla sina rättigheter, säger Dmitry Peskov, talesperson åt Valdimir Putin skriver AP

Pamela Anderson 

Det ser onekligen mörkt ut för Julian Assange som vid ett utlämnande till USA förväntas få ett mångårigt fängelsestraff för sin inblandning i Wikileaks. 

Efter nyheten om gripandet gick den före detta playboy modellen Pamela Anderson ut och försvarade Wikileaks-grundaren. 

https://twitter.com/pamfoundation/status/1116293898664595456

På Twitter basunerade hon ut för sina följare att gripandet endast var ett sätt att ”distrahera” brittiska medborgare från brexit och skrev att USA:s president är en ”lögnaktig fegis”.

Baywatch-skådespelerskan har tidigare uppgetts ha ett romantiskt förhållande till Assange och har under hans tid på Ecuadors ambassad setts besöka honom flertalet gånger – något som hon själv förnekar. 

Så sent som i januari 2018 fångades Pamela Anderson på bild då hon klev in i Ecuadors ambassad skriver The Sun.

Julian Assange anklagad för våldtäkt

Det var 2010 som Julian Assange häktades i sin frånvaro av svensk domstol, misstänkt för våldtäkt.

Han hade då varit i Sverige för att föreläsa, bland annat i LO-borgen i Stockholm på temat ”Krigets första offer är sanningen”. I samband med Sverigebesöket anmäldes Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor, något som Expressen var först att avslöja. 

Assange nekade till brott men vägrade inställa sig till förhör, på grund av att han fruktade att Sverige skulle lämna över honom till USA. I december 2010 greps han av brittisk polis men en domstol beslutade att släppa honom mot borgen.

I juni två år senare ansökte han om politisk asyl på Ecuadors ambassad i London – där han har uppehållit sig sen dess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.