Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ecuador: Assange använde ambassaden för spioneri

Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Ecuadors president Lenín Moreno anklagar Julian Assange för att ha använt landets ambassad som sin egen spioncentral. 

Han menar att Wikileaksgrundaren bland annat ska ha lagt sig i andra länders angelägenheter. 

– Politisk asyl kan inte användas som ett sätt att undvika konsekvenserna av att begå brott, säger han i en intervju med The Guardian.

Ecuadors president Lenín Moreno säger till The Guardian att Julian Assange utöver att ha varit en oförskämd gäst med bristande personlig hygien ska ha använt sin tid på ambassaden för att spionera på andra länder.

Tidigare har privata bilder på Morenos egen familj läckts ut på en anonym hemsida som har kopplats till Wikileaks där det även hävdades att presidentens bror startat ett offshoreföretag. 

Moreno hävdar vidare att han inte kastat ut Assange som en repressalie för det läckta materialet om hans familj, men att han förkastar det spioneri som han menar att Assange ska ha bedrivit från ambassaden. 

Ecuadors president Lenín Moreno.Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN

”Störde andra länders processer”

– Alla försök att destabilisera är en förkastlig handling enligt Ecuador, eftersom vi är en suverän stat med respekt för varje lands politik, säger Moreno i intervjun som genomfördes via mejl, och fortsätter: 

– Det är olyckligt att myndigheterna från den tidigare regeringen har tillhandahållit anläggningar inom den ecuadorianska ambassaden i London för att störa andra länders processer.

Moreno säger att Assanges beteende har kränkt reglerna för asylförhållandena och att beslutet att dra tillbaka asylen var helt enligt internationella lagar. 

”Omöjligt att leva med Assange”

Vidare beskriver han att all form av samvaro med Wikileaksgrundaren inne på ambassaden var som en huvudvärk. Han listar problem som mobbning av ambassadpersonalen, dålig hygien och hälsobesvär. 

Det har även rapporterats flera gånger att Assange ska ha kletat avföring på ambassadens väggar. 

Men Assanges advokat Jennifer Robinson dementerade uppgifterna om sin klients dåliga uppförande, samtidigt som spanska tidningen El País publicerade en video på Julian Assange när han gör ett försök att skejta inne på ambassaden. 

– Ecuador har gjort några ganska upprörande uttalanden de senaste dagarna för att motivera vad som var en olaglig och extraordinär handling för att tillåta brittisk polis att komma in i en ambassad, säger hon i en intervju med Sky.

– Jag har hälsat på honom under sju års tid. Han har haft det väldigt jobbigt. Folk förstår inte hur det är att leva inne i ett rum under så lång tid. 

Gripandet av Assange – det här har hänt

2010 anklagades Assange för våldäkt och sexuellt ofredande i Sverige. 

 

Assange åkte till London och häktades i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

 

Efter flera turer beslutade brittiska High court i november 2011 att Assange skulle utlämnas till Sverige.

 

I juni 2012 stod det dock klart att Assange beviljats politisk asyl av Ecuador och att han befann sig på landets ambassad i London där han uppehöll sig i sju år.

 

Den 11 april i år greps Wikileaksgrundaren av brittisk polis inne på ambassaden efter att Ecuador dragit tillbaka hans asyl. 

 

Den svenska utredningen mot Assange lades ned i maj 2017 och arresteringsordern mot honom hävdes. Utredningen kan dock återupptas eftersom fallet med våldtäktsanklagelserna preskriberas i augusti 2020. 

 

Julian Assange begärs samtidigt utlämnad till USA misstänkt för dataintrång. Vilken utgång fallet kommer att få är ännu oklart.