Nu görs en repris av fotografen Elisabeth Ohlson Wallins känsloladdade bilder i Uppsala domkyrka. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Nu görs en repris av fotografen Elisabeth Ohlson Wallins känsloladdade bilder i Uppsala domkyrka. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ecce Homo tillbaka i Uppsala domkyrka

Publicerad
Det var tio år sedan som de starka bilderna visades i samband med bibelmeditationer på Kulturnatten.
Nu är Ecce Homo tillbaka i Uppsala domkyrka.
Kvinnan bakom Ecce Homo är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Nu görs en repris av hennes känsloladdade bilder i Uppsala domkyrka. Bilderna kommer att visas på samma plats i kyrkan som för tio år sedan.
- Det blir en tillbakablick för att se vad som förändrats sedan tio år tillbaka i frågor som rör homo-, bi-, och transsexualitet. Vi vill se kritiskt på vad vi lärt oss och ställa frågor kring vad som hänt - både i kyrkan och i samhället, säger domprosten Tuuliiki Koivunen Bylund till Uppsala.expressen.

Tio år sedan

Koivunen Bylund berättar att de bestämde sig för att visa bilderna igen när de upptäckte att det var tio år sen sist.
- Vi har en grupp som arbetar med Ecce Homo, och så har vi bjudit in fotografen Elisabeth Ohlson Wallin till kulturnatten igen.
Svenska kyrkan valde att presentera beslutet att visa Ecce Homo igen, under kulturnatten 13 september, samtidigt som Uppsalas första Pridefestival hölls.

"Positiva reaktioner"

- Svenska kyrkan var med som arrangör vid Pride, och det passade bra att tala om det då, säger Tuuliiki Koivunen Bylund.
Vilken respons har ni fått hittills?
- Det är så nytt, men hittills har vi bara fått positiva reaktioner. Men säkert kommer det negativa också. Vi hade ingen aning att det här skulle väcka så stor uppmärksamhet som det gjorde för tio år sedan, det hade vi aldrig kunnat gissa, säger Koivunen Bylund till Uppsala.expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag