Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ecce Homo tillbaka i Uppsala domkyrka

Nu görs en repris av fotografen Elisabeth Ohlson Wallins känsloladdade bilder i Uppsala domkyrka.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Det var tio år sedan som de starka bilderna visades i samband med bibelmeditationer på Kulturnatten.
Nu är Ecce Homo tillbaka i Uppsala domkyrka.
Kvinnan bakom Ecce Homo är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Nu görs en repris av hennes känsloladdade bilder i Uppsala domkyrka. Bilderna kommer att visas på samma plats i kyrkan som för tio år sedan.
- Det blir en tillbakablick för att se vad som förändrats sedan tio år tillbaka i frågor som rör homo-, bi-, och transsexualitet. Vi vill se kritiskt på vad vi lärt oss och ställa frågor kring vad som hänt - både i kyrkan och i samhället, säger domprosten Tuuliiki Koivunen Bylund till Uppsala.expressen.

Tio år sedan

Koivunen Bylund berättar att de bestämde sig för att visa bilderna igen när de upptäckte att det var tio år sen sist.
- Vi har en grupp som arbetar med Ecce Homo, och så har vi bjudit in fotografen Elisabeth Ohlson Wallin till kulturnatten igen.
Svenska kyrkan valde att presentera beslutet att visa Ecce Homo igen, under kulturnatten 13 september, samtidigt som Uppsalas första Pridefestival hölls.

"Positiva reaktioner"

- Svenska kyrkan var med som arrangör vid Pride, och det passade bra att tala om det då, säger Tuuliiki Koivunen Bylund.
Vilken respons har ni fått hittills?
- Det är så nytt, men hittills har vi bara fått positiva reaktioner. Men säkert kommer det negativa också. Vi hade ingen aning att det här skulle väcka så stor uppmärksamhet som det gjorde för tio år sedan, det hade vi aldrig kunnat gissa, säger Koivunen Bylund till Uppsala.expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.