Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor om svåra tiden: ”Riktigt ensam”

KD-ledaren Ebba Busch Thor om sin kritik mot Skolverket.
Ebba Busch Thor vände Kristdemokraternas dalande väljarsiffror. Foto: JENS CHRISTIAN
Ebba Busch Thor: ”Jag spydde minst en gång om dagen”. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ebba Busch Thor intog positionen som partiledare för Kristdemokraterna när partiet var i botten. 

Gravid med sitt andra barn och med väljare som såg åt andra partier fick den nya partiledaren en tuff start. 

– Allt var kaos rent psykiskt och fysiskt, och så får man höra ”om det inte har vänt fram till hösten 2017 måste vi byta ut henne”, säger Ebba Busch Thor i veckans avsnitt av ”Vd-podden”. 

När Ebba Busch Thor övertog positionen som Kristdemokraternas partiledare från Göran Hägglund var partiet på botten. Med bara 2 procent av väljarstödet viskades det om att Kristdemokraterna skulle vara ett minne blott efter valet 2018. 

I veckans avsnitt av ”Vd-podden” berättar Ebba Busch Thor om motgångarna – och hur hon vände på dem. 

– Det är väldigt speciellt när man inser att det har gått så dåligt under en så lång tid att man inte ens kan prata om det med sina närmsta. Det är då man börjar känna sig riktigt ensam, säger Busch Thor i podcasten. 

”Jag hade svår ångest” 

Under sommaren 2016 var det inte bara partiets dåliga opinionssiffror som oroade den nyblivna partiledaren. Glädjen över att vara gravid med sitt andra barn blandades vilt illa mående och rädslan över hur partiet skulle reagera över den stundande föräldraledigheten. 

– Jag hade ganska svår ångest. Jag var väldigt glad över att vara gravid med vårt andra barn. Men rädslan inför hur partiet skulle reagera på att jag gick på någon form av föräldraledighet igen samtidigt som vi fortfarande visade dåliga siffror var stor. 

I ”Vd-podden” berättar partiledaren att kritiken mot hennes ledarskap även fanns inom det egna partiet under graviditeten. 

– Fram till vecka 23 spydde jag minst en gång om dagen. Allt var kaos rent fysiskt och psykiskt, och så börjar man höra ”om det inte har vänt till hösten 2017 så måste vi byta ut henne”. Det var inte jättemånga men man vet hur snabbt det kan gå när rädslan slår till i en verksamhet. 

Vände siffrorna 

Men trots en hård start lyckades Ebba Busch Thor vända Kristdemokraternas dalande opinionssiffror och i valet 2018 landade partiet på drygt 6 procent. I en ny mätning från SVT/Novus ökar väljarstödet ytterligare till 7.1 procent och förtroendet för partiledaren är stort. 

– Jag har aldrig själv tvivlat på att jag är rätt person från jobbet. Även om jag ibland tvivlat om jag klarar av att leda på det sätt som jag visste behövdes för att vi skulle få en vänding, säger Ebba Busch Thor i veckans avsnitt av ”Vd-podden”.