Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebolautbrott sprider sig – har nått miljonstad

Minst 23 personer befaras ha dött i ebola i utbrottet i Kongo-Kinshasa i år. Foto: JOHN BOMPENGO / AP TT NYHETSBYRÅN
Att ebolan nått miljonstaden Mbandaka fruktas förvärra spridningen av sjukdomen. Foto: MARK NAFTALIN / UNICEF HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har nått miljonstaden Mbandaka, där man nu bekräftat stadens första ebolasmittade person. Det skriver BBC.

Detta fruktas förvärra spridningen av sjukdomen, som skördade över 11 000 liv när en epidemi utbröt i Västafrika för några år sedan. 

Minst 23 personer befaras ha dött i ebola i Kongo-Kinshasa i år, och nu bekräftar hälsominister Oly Ilunga Kalenga att en person i staden Mbandaka har smittats. Totalt 44 personer misstänks ha smittats i landet i år. 

Detta innebär det första smittofallet i en storstad under detta utbrott. Tidigare har de smittade funnits på landsbygden, vilket har gjort det lättare för myndigheterna att isolera smittspridningen. Men nu fruktar man att spridningen går in i en ny fas. 

”Potential för en explosiv ökning”

Mbandaka har drygt en miljon invånare och är en viktig knytpunkt i transporterna till huvudstaden Kinshasa. WHO:s biträdande generaldirektör Peter Salama är oroad över utvecklingen. 

– Nu finns potential för en explosiv ökning i smittfall, säger han till BBC och fortsätter:

– Detta sätter utbrottet i ett helt annat ljus och ökar brådskan att snabbt röra oss in i Mbandaka för att stoppa detta första tecken på spridning.

Att ebolan nått miljonstaden Mbandaka fruktas förvärra spridningen av sjukdomen. Foto: MARK NAFTALIN / UNICEF HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Enligt Peter Salama kan smittan ha förts till Mbandaka via en person som gått på begravning för ett ebolaoffer i Bikoro, söder om staden. 

4 000 doser vaccin har skickats till landet

WHO har hittills skickat över 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa för att försöka stoppa spridningen av sjukdomen. Samtidigt har man skickat omkring 300 liksäckar. 

Vaccinet är ett nytt försöksläkemedel som testas för första gången sedan det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014-2016. Då dog omkring 11 000 människor. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!