Minst 23 personer befaras ha dött i ebola i utbrottet i Kongo-Kinshasa i år. Foto: JOHN BOMPENGO / AP TT NYHETSBYRÅNMinst 23 personer befaras ha dött i ebola i utbrottet i Kongo-Kinshasa i år. Foto: JOHN BOMPENGO / AP TT NYHETSBYRÅN
Minst 23 personer befaras ha dött i ebola i utbrottet i Kongo-Kinshasa i år.  Foto: JOHN BOMPENGO / AP TT NYHETSBYRÅN
Att ebolan nått miljonstaden Mbandaka fruktas förvärra spridningen av sjukdomen. Foto: MARK NAFTALIN / UNICEF HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅNAtt ebolan nått miljonstaden Mbandaka fruktas förvärra spridningen av sjukdomen. Foto: MARK NAFTALIN / UNICEF HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Att ebolan nått miljonstaden Mbandaka fruktas förvärra spridningen av sjukdomen. Foto: MARK NAFTALIN / UNICEF HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ebolautbrott sprider sig – har nått miljonstad

Publicerad

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har nått miljonstaden Mbandaka, där man nu bekräftat stadens första ebolasmittade person. Det skriver BBC.

Detta fruktas förvärra spridningen av sjukdomen, som skördade över 11 000 liv när en epidemi utbröt i Västafrika för några år sedan. 

Minst 23 personer befaras ha dött i ebola i Kongo-Kinshasa i år, och nu bekräftar hälsominister Oly Ilunga Kalenga att en person i staden Mbandaka har smittats. Totalt 44 personer misstänks ha smittats i landet i år. 

Detta innebär det första smittofallet i en storstad under detta utbrott. Tidigare har de smittade funnits på landsbygden, vilket har gjort det lättare för myndigheterna att isolera smittspridningen. Men nu fruktar man att spridningen går in i en ny fas. 

”Potential för en explosiv ökning”

Mbandaka har drygt en miljon invånare och är en viktig knytpunkt i transporterna till huvudstaden Kinshasa. WHO:s biträdande generaldirektör Peter Salama är oroad över utvecklingen. 

– Nu finns potential för en explosiv ökning i smittfall, säger han till BBC och fortsätter:

– Detta sätter utbrottet i ett helt annat ljus och ökar brådskan att snabbt röra oss in i Mbandaka för att stoppa detta första tecken på spridning.

Att ebolan nått miljonstaden Mbandaka fruktas förvärra spridningen av sjukdomen.Foto: MARK NAFTALIN / UNICEF HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Enligt Peter Salama kan smittan ha förts till Mbandaka via en person som gått på begravning för ett ebolaoffer i Bikoro, söder om staden. 

4 000 doser vaccin har skickats till landet

WHO har hittills skickat över 4 000 doser ebolavaccin till Kongo-Kinshasa för att försöka stoppa spridningen av sjukdomen. Samtidigt har man skickat omkring 300 liksäckar. 

Vaccinet är ett nytt försöksläkemedel som testas för första gången sedan det stora ebolautbrottet i Västafrika 2014-2016. Då dog omkring 11 000 människor. 

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag