Foto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson

Ebolafall utreds
i Stockholm

Publicerad

Ett misstänkt fall av ebola utreds i Stockholm, uppger Stockholms läns landsting.

En ung man som varit i ett av de eboladrabbade länderna i Afrika besökte en vårdcentral med feber.

– Eftersom mannen kom från ett sånt land ringde man efter ambulans för att diskutera transport till infektionskliniken, säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist.

Personen insjuknade efter att ha vistats i områden där ebola förekommer och hålls nu isolerad enligt de rutiner som finns, enligt ett pressmeddelande.

– Det är en relativt ung man det handlar om. Exakt ålder vet jag inte. Han är yngre än medelålders. Vad jag vet sökte han på närakuten i Solna för feber och ont i magen. Han kommer nyligen från ett av de fyra länder där man har säkerhetsåtgärder för ebola, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare.

Det fyra länderna det handlar om är Sierra leone, Guinea, Nigera och Liberia. I fredags lades även till Kongo till listan eftersom de också har haft ett utbrott.

– Eftersom mannen kom från ett sånt land ringde man efter ambulans för att diskutera transport till infektionskliniken. Eftersom han har den typen av symptom är man tvungna att gå vidare och utreda, även om risken för att det är ebola är väldigt väldigt liten.

Kan då svar på måndagskvällen

Patienten vårdas nu på infektionskliniken i Huddinge av specialtränad personal som har särskilda säkerhetsdräkter. Patienten utreds också för att utesluta vanligare smittor som malaria eller en maginfektionen.

– Det är viktigt att inte bli utsatt för några kroppsvätskor så som blod, saliv eller avföring där det kan finnas smitta. Man får sköta det på det säkraste sättet, säger Åke Örtqvist och fortsätter:

– För ebola tar man ett specifikt prov, ett blodprov som skickas till Folkhälsomyndighetens säkerhetslabb i Solna. 

För ebola finns ingen känd behandling och det är väldigt allvarligt om man blir sjuk. Men det ska inte finnas någon risk för att den här patienten kan ha fört en eventuell ebolasmitta vidare.

– Han har inte haft symptom som gör att han utsatt omgivningen för någon risk. Till exempel att man blöder eller komma i kontakt med stora diarréer eller att man kräks på någon, säger Åke Örtqvist.

"Finns avancerad specialvård"

Svaret på ebolaprovet kommer troligtvis sent på måndagskvällen.

– Vi utgår i princip från att det inte är ebola. Skulle det vara det behandlar man med den understödjande vård som finns, intensivvårdsbehandling om det skulle behövas. Om patienten är väldigt sjuk finns avancerad specialvård på en avdelning i Linköping.

För knappt två veckor sedan slogs larm om ett misstänkt fall av ebola i Tyskland. Senare visade det sig att det inte var ebola, utan troligen magsjuka.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sade då till TT att han inte tror att Sverige kan drabbas av samma epidemi som Västafrika:

– Vi har lättare att avskilja patienter som är smittade och se till att viruset inte sprids vidare.

"Givetvis mycket allvarligt"

Partiledarna Jan Björklund, FP, och Jonas Sjöstedt, V, lämnade Agendastudion i samband med att ebolalarmet kom. Båda säger att det i nuläget finns för lite information för att de ska kunna uttala sig.

– Det skulle kunna vara falskt larm, precis som i Tyskland, men om så inte är fallet är det mycket allvarligt, säger Sjöstedt.

Centerledaren Annie Lööf och språkröret Åsa Romson, MP, befann sig också i Agendastudion på söndagskvällen.

– Det är givetvis mycket allvarligt och det är viktigt att vi har högsta beredskap med eventuell evakuering av den person som har drabbats, säger Annie Lööf när hon får höra talas om nyheten.

Åsa Romson säger:

– Ebola är något som vi alla berörs av, inte minst av den orättvisa när denna sjukdom drabbar så skyddslösa människor i Afrika. I Sverige tror jag att de flesta känner sig trygga med att vi har en sjukvård som både kan och kommer hantera detta på ett väldigt bra sätt. Det är i huvudsak de oskyddade sjukvårdstagarna i Afrika som har en extrem situation. Men det är en farlig sjukdom. Detta handlar om samarbete internationellt.

Om det är ett riktigt fall, är du orolig då?

– Nej, jag uppfattar den svenska sjukvården som oerhört kunnig och jag känner mig trygg med detta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag