Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebolafall upptäckt i storstad: ”Oroande”

Ett fall av ebola har upptäckts i Goma, Kongo-Kinshasa. Bilden är från 4 maj 2019. En hälsoarbetare klär sig i skyddsutrustning på ett ebolacenter. Foto: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En pastor som nyligen reste in i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa ska ha testat positivt för ebola. 

– Det är oroande att det kommit till en miljonstad som Goma, säger Sveriges ambassadör för global hälsa Anders Nordström, till SvD. 

Det var under söndagen som en buss från den ebola-drabbade staden Butembo anlände till storstaden Goma. 

En pastor som befann sig ombord bussen konstaterades smittad och isolerades fort. Enligt kongolesiska hälsomyndigheter har han tagits till ett behandlingscentrum, rapporterar SvD. 

Myndigheten uppger även att alla övriga resenärer på bussen har kontrollerats och att totalt 60 personer som pastorn har varit i kontakt med har identifierats. 

Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa, säger till SvD att det är oroväckande men att man verkar ha smittan under kontroll. 

”Isoleringsenheter har bränts ned”

– Man har varit rädd att det skulle komma till Goma, men man har varit väl förberedd vad jag förstår. Smittan verkar ha isolerats, så jag är inte så oroad just nu, säger Anders Nordström, till tidningen. 

I Goma råder till skillnad från Butembo ingen väpnad konflikt, vilket kan göra arbetet med att hålla smittan isolerad lättare. 

Anneli Eriksson, som vanligtvis jobbar på Kunskapscentrum i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, var under hösten i Kongo-Kinshasa med Läkare utan gränser. För SvD berättar hon om stora svårigheter för fältarbetarna.

– Flera av isoleringsenheterna har blivit attackerade och uppbrända. Läkare har dödats. Många nya fall upptäcks först när personerna dör, antingen hemma hos sig själva eller på en vårdcentral. Det tyder på att man inte alls har förtroende att ta sig till en isoleringsenhet, och att de som jobbar med det här inte har kontroll på smittspridningen.