Ebolaepidemin i Kongo ”är utom all kontroll”

Lokala hjälparbetare i heltäckande kläder hjälper till att begrava en kvinna som dött i Ebola i Mutwanga, Norra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.
Foto: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hjälparbetare begraver ett 11-månader gammalt barn som dött i Ebola utanför Beni i Norra Kivu-provinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa.
Foto: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa är nu den näst värsta i världshistorien, och Världshälsoorganisationen (WHO) varnar nu för att det kan bli ännu värre.

Antalet smittade har ökat lavinartat sedan i februari, och det är hög risk att Ebola sprider sig till andra delar av landet, enligt WHO.

Epidemin, som utbröt i augusti förra året, har nu krävt mer än 1 100 människoliv och är enligt experter som talat med The Guardian ”utom all kontroll”.

Den nuvarande Ebolaepidemin bröt ut i Norra Kivu-provinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa för tio månader sedan.

Hittills har 1 600 personer insjuknat, och dödligheten är 67 procent – högre än vid tidigare epidemier. Tre av tio av de som smittats är barn, och 57 procent kvinnor, enligt WHO.

Antalet smittade har ökat varje vecka sedan i februari, och experterna varnar nu för att epidemin kan bli värre än utbrottet i Västafrika från 2014 till 2016.

Under de två år som epidemin briserade dog över 11 300 personer i de primärt drabbade länderna - Guinea, Liberia och Sierra Leone - men ett flertal fall rapporterades även i västvärlden, inklusive USA och Spanien.

”Massivt i jämförelse med alla andra Ebolautbrott i historien”

– Jag är väldigt orolig. Så orolig som en person kan bli, säger Jeremy Farrar, vd för den brittiska välgörenhetsorganisationen Wellcome Trust, till The Guardian. 

– Det här är massivt i jämförelse med alla andra utbrott i Ebolas historia, och det expanderar fortfarande. Det är förvånande att det inte har spridit sig till ett större geografiskt område, men siffrorna är alarmerande och att de ökar är skrämmande.

En hjälparbetare blir sprejad med desinficering efter att ha behandlat Ebolapatienter på en klinik i Beni, Norra Kivu
Foto: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den brittiske före detta Labourpolitikern David Miliband är numera chef för hjälporganisationen International Rescue Committee, och besökte nyligen det drabbade området i Kongo-Kinshasa, även känt som Demokratiska Republiken Kongo.

– Situationen är mycket farligare än de 1000 dödsfallen antyder, säger han till The Guardian.

– Faran är att antalet fall eskalerar utom all kontroll, trots vaccin och behandling.

Hjälparbetare attackerade av milis 

Arbetet med att försöka få kontroll över epidemin har försvårats av att det under flera decennier har varit oroligt i det drabbade området.

Beväpnade grupper som slåss om kontroll över Norra Kivu har attackerat kliniker och hjälparbetare, vilket har lett har lett till att hjälpoperationer har fått avbrytas av säkerhetsskäl. 

Enligt Läkare Utan Gränser, som tvingats stänga två kliniker i provinsen efter att de attackerats och satts i brand av milis, så är just nu över 100 väpnade grupper aktiva i Norra Kivu.

En hjälparbetare får hjälp att få på sig heltäckande skyddsklädsel.
Foto: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den tredje maj attackerades hjälparbetare som begravt en person som avlidit i Ebola av milis i staden Butembo, och bara några dagar senare gick ett dussintal beväpnade män till attack i närheten av en Ebolaklinik i samma stad.

Tre av International Rescue Committees kliniker har blivit attackerade och fått delar av sin verksamhet nedbrända, enligt The Guardian.

”En serie attacker har avbrutit arbetet med att stoppa Ebola i Demokratiska Republiken Kongo den här veckan, ” skrev Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, på Twitter i förra veckan.

De flesta operationerna har nu återupptagits, men tyvärr så förväntar vi oss att avbrotten och eftersläpningen i våra testlaboratorier kommer att resultera i att antalet fall ökar de kommande dagarna.

”När vi inte kan nå människor får de inte chansen att vaccineras eller få behandling när de blir sjuka. Den stora tragedin är att vi har de tekniska möjligheterna att stoppa Ebola, men innan alla grupper slutar attackera hjälpoperationerna kommer det att bli väldigt svårt att sätta stopp för detta utbrott.”

https://twitter.com/DrTedros/status/1126776046609522689

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.