Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebbas pappa: ”Det skulle ha varit hennes lyckligaste dag”

Stefans dotter Ebba Åkerlund dödades i attacken på Drottninggatan. Foto: TV4
Ebba Åkerlunds grav, fotot har godkänts för publicering av Ebba Åkerlunds pappa. Foto: Privat

Den 7 april förra året dog Ebba Åkerlund i lastbilsattacken på Drottninggatan. 

Klockan 13 faller domen mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov - samma dag som Ebba skulle ha fyllt 13 år. 

– Idag skulle varit hennes lyckligaste dag, hennes 13-årsdag, säger Ebbas pappa Stefan. 

Många följde Ebba Åkerlunds familjs desperata sökande efter henne i samband med terrorattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. 

Familjen fick inte tag på henne - och de förstod snart att hon befunnit sig på Drottninggatan där lastbilsattacken skett. Familjen la ut ett signalement på henne i sociala medier och många delade med hopp om att hon skulle återfinnas vid liv. 

Men efter ett par timmar fick familjen det tragiska beskedet – Ebba Åkerlund var en av dem som omkommit i lastbilsattacken. Senare samma kväll greps 39-årige Rakhmat Akilov, misstänkt för terroristbrott. 

Pappan: Skulle blivit tonåring idag

Nu ska Stockholms tingsrätt meddela domen mot Rakhmat Akilov. 

– Idag faller domen, en dag som skulle varit min dotters lyckligaste dag, hennes trettonårsdag, berättar hennes pappa Stefan. 

– Samtidigt skulle hon gått ut sjätte klass på Campus Manilla och fått betyg för första gången, något som Ebba såg oerhört mycket fram emot.

I flera intervjuer har Ebba Åkerlunds pappa beskrivit det som att hans liv tog slut i och med hans dotters död. 

– Jag kommer fira min dotter Ebbas födelsedag framför graven samtidigt som jag kommer höra lastbilar med studenter som skriker ut sin lycka över att de tagit studenten. Det är tyvärr något som jag aldrig får uppleva min dotter Ebba göra, avslutar Stefan.

LÄS MER: Ebbas föräldrar: ”Allt handlar om att klara rättegången nu” 

 

Pappan: Hedrar henne vid graven

I tidigare intervjuer har han berättat att han ligger ned det mesta av dygnet, när han inte besöker graven. 

– Jag är långt ifrån säker att jag överlever detta. Under de månader som gått snittar jag på 16–17 timmar i sängen varje dag. Varje dag är en enorm kamp, har Ebba Åkerlunds pappa tidigare sagt till Expressen.

Pappan har tidigare i ett långt brev berättat om hur stora Ebba Åkerlunds drömmar var. Att hon klarade mattetävlingar med bravur och var en omtyckt spelare i bordtennisklubben och basketen.

Fond i hennes minne

Det var på sin väg hem från skolan som Ebba Åkerlund träffades av lastbilen. För att hedra hennes minne har hennes pappa startat fonden Svenska hjärtan, som syftar att lyfta människor som gör gott för andra. 

Akilov är åtalad för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan. Han har erkänt terroristbrott.