Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebbas ilska: ”Inte förenligt med svenska värderingar”

Uppdrag granskning avslöjar • Flera församlingar fryser medlemskap.
KD-ledaren Ebba Busch reagerar på ”Uppdrag gransknings” avslöjande.
Foto: SVEN LINDWALL

SVT:s ”Uppdrag granskning” har avslöjat en utbredd försäljning av ”njutningsäktenskap” inom shiamuslimska församlingar i Sverige.

Uppgifterna i programmet får KD-ledaren Ebba Busch att reagera kraftfullt:

”Trafficking i Allahs namn är inte förenligt med svenska värderingar”, ryter hon på Facebook.

Det är i det senaste avsnittet av SVT-programmet ”Uppdrag granskning” som företeelsen ”njutningsäktenskap” avslöjas som utbredd inom shiamuslimska församlingar i Sverige.

Njutningsäktenskapet går i praktiken till så att ett giftermål utförs av en imam, mot betalning, med en tidsbegräsnings. Vilket gör att giftermålet kan pågå i allt från en månad, till en vecka, eller ett par timmar. Det utförs i syfte är att göra sexet halal. 

Ebba Busch: ”Illamående”

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch, säger sig blivit illamående efter att ha sett efter att ha tagit del av programmet. Företeelsen kallar hon ”religiöst sanktionerad prostitution”.

”Trafficking i Allahs namn inte förenligt med svenska värderingar”, ryter hon på Facebook.

”Religion används som en täckmantel och religiösa ledare tjänar pengar på att möjliggöra utnyttjandet av kvinnors kroppar”, fortsätter hon i ett senare stycke.

KD-ledaren tar också spjärn mot att hon fått kritik för uttalandes om ”bra och dålig religionsutövning” och att hon anser behovet av gemensamma värderingar som särskilt viktiga i Sverige.

”Det räcker inte med att ha ett jobb eller kunna svenska för att kunna anses integrerad. Att en viss religiös inriktning används som redskap för kvinnoförtryck är ett av många exempel på vad jag menar”, skriver Ebba Busch.

Se också: 

Vännerna stormar in mitt under partistyrelsemötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.