Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebbas attack mot Feministiskt initiativ

I en ny dokumentär går Ebba Witt Brattström till attack mot de före detta partikollegorna.
Storbråket i Feministiskt initiativ rasar i kväll vidare i en ny dokumentär.
Filmen skildrar hur Ebba Witt Brattström lämnar partiet och går till attack mot flera av de andra medlemmarna.
- Det blev bara Gudrun och hennes dvärgar, säger hon.
Filmen "Viljornas kamp" skildrar konflikten som ledde till att en av Fi:s grundare, litteraturprofessorn Ebba Witt Brattström, hoppade av. Den första av dokumentärens två delar sänds i dag på SVT2 klockan 20.00. Från att ha varit en uppsluppen samling feminister växer hätska intriger snabbt fram mellan Ebba Witt Brattström och de andra medlemmarna, främst Gudrun Schyman, Sofia Karlsson och queerprofessorn Tiina Rosenberg. Den första konflikten utspelar sig under ett möte där rörelsens program ska utformas. Tiina Rosenberg: - Jag skulle argumentera för att en heterosexuell kärnfamilj alltid är ett antifeministiskt projekt. Jag vill föra in en antifamiljepolitik i Fi, säger Tiina Rosenberg.

"Det blev Gudrun och hennes dvärgar"

Ebba Witt Brattström håller inte med. - Det kan vi inte gå ut med och det vore döden. De flesta lever i heterosexuella förhållanden, säger hon. Under Almedalsveckan berättar partiets nuvarande talesperson Sofia Karlsson att det finns en generationskonflikt mellan Ebba Witt Brattström och rörelsens 70-talister. När Ebba Witt Brattström till slut lämnar Fi säger hon att det beror på ett "demokratiunderskott" i partiet. Och då är det Gudrun Schyman som får skulden. - Den demokratiska processen måste få styra, men det blev ändå Gudrun och hennes dvärgar, hur man än vänder sig, säger hon framför Liv Weisbergs kamera.

"Jag har inte sett den"

Strax därefter framträder Witt Brattström i direktsändning i TV4 och berättar att det är Sofia Karlsson och Tiina Rosenberg som har gjort att Fi:s styrelsearbete inte har fungerat och att de borde bytas ut. - Sofia Karlsson har lyckat manipulera det dithän att hon blir talesperson. För Sofia spelar det ingen roll om hon blir talesperson i Skandia eller Fi, säger hon. När Expressen.se når Ebba Witt Brattström vill hon inte kommentera filmen. - Jag har inte sett den, säger hon. Men i en artikel i Svenska Dagbladet den 20 januari säger hon att filmaren Liv Weisberg inte ger en rättvis bild av henne. - Jag har förstått av upplägget att det finns ett offer, det är Tiina, och därför behöver man en buse, som man klipper ihop av mig. Det är obegripligt att hon gör så. Inte heller Gudrun Schyman vill säga något om att Witt Brattström kallar partiet för "Gudrun och hennes dvärgar". - Jag tänker inte kommentera kommentarer, säger hon till Expressen.se. Filmens andra del sänds den 28 januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.