Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Witt-Brattström vill se färre kändismän

Om Ebba Witt-Brattström fick bestämma...Foto: Cornelia Nordström
... skulle vi se mindre av Lars Lerin...Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
... och Kalle Moreaus i tv-rutan.

Fram med fler briljanta kulturkvinnor!

Skulle litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström få bestämma så hade kulturmännen fått ryka helt.

– Alltså, jag skulle vilja se mindre av Lars Lerin och Kalle Moraeus, säger hon och hyllar artisten Zara Larsson i samma veva.

Författaren, litteraturprofessorn och feministen Ebba Witt-Brattström, 62, hamnar på andra plats på Årets kvinna-lista 2017.

– Va?! Är jag på plats nummer två? Nu dör jag! Och vem är nummer ett? utropar en överraskad och glad Ebba.

Man kan lugnt säga att 2016 var Ebbas år. Hon syntes och hördes överallt för sin nakna punktroman ”Århundradets kärlekskrig”, som nu till våren går att se som teater på Kulturhuset i Stockholm.

Om Ebba

Namn: Ebba Marcelle Witt-Brattström

Ålder: 63

Bor: Stockholm

Familj: Fyra söner

Aktuell: Med debutromanen och teatern ”Århundradets kärlekskrig”

Utmärkelser: Moa-priset (1991), Lotten von Kraemers pris (2004), Ivar Lo-Johanssons personliga pris (2014), Elin Wägner-sällskapets pris "Årets väckarklocka" (2015), Mårbackapriset (2016)

Skulle du säga att det här är ditt bästa karriärår?

– Ja, det är nog det bästa året. Jag brukar inte använda ordet karriär, jag tycker inte om det. Det bästa året i mitt yrkesliv skulle jag vilja säga, nej, men du kan använda karriär om du vill.

– Jag kom ut med två böcker som har fått ett otroligt genomslag. Jag hoppas att jag kanske har lyckats göra något inom de frågor som är livsviktiga för jämställdheten.

Ebba Witt-Brattström, nummer på två på Årets kvinna-listan.Foto: Nora Lorek / NORA LOREK

Ger sina bästa råd

På tal om kvinnofrågor – vilken tycker du vi bör prioritera extra i år?

– Det är egentligen alltid två frågor som jag tycker att man ska prioritera. Den första är den ekonomiska – lönediskrimineringen av kvinnor och pensionsdiskrimineringen samt det sexuella förtrycket av flickor och kvinnor.

Vilket tips eller råd hade du velat få när du var yngre och som du nu skulle vilja dela med dig av?

– Att om jag som ung tjej upplever att jag blir olycklig eller ledsen när en man, eller pojkvän, behandlar mig illa så ska jag gå med en gång.

Vill rensa ut bland männen

2016 gav du ut artikelsamlingen "Kulturmannen och andra texter". Vilka kulturmän skulle du vilja se mindre av i år?

– Gud, vilken bra fråga. Men hördu… det är ju en lång lista, haha! Det finns ju ett givet svar men det kan jag inte ge.

– Alltså, jag skulle kanske vilja se lite mindre av Lars Lerin och mindre av Kalle Moraeus. Vilka har vi mer vi vill se mindre av? Vad är det de kör jämt och ständigt på tv?

Juryns motivering

"Detta var Ebbas Witt-Brattströms år. Hon gjorde succé med sin starka debutroman "Århundradets kärlekskrig" som nu blir både teater och opera, samt gav ut artikelsamlingen "Kulturmannen och andra texter".

Visade än en gång att hon är en av våra viktigaste feminister och folkbildare, som lär oss om kvinnor från Moa Martinson till Beyoncé."

Ebba stannar upp och tänker till. Sedan fortsätter hon:

– Mindre av Ingvar Oldsberg och Steffo Törnquist – vi kan väl plocka bort alla? Vi tar alla och lägger till briljanta kulturkvinnor i stället. Lite mindre Persbrandt. Skavlan, ska vi inte ha lite mindre Skavlan? De här känns givna.

Ja, de florerar ju en hel del i tidningar och tv.

– Ja, verkligen, också lite mindre Lars Norén och Knausgård. Ja, vi kan hålla på länge, haha! Vilken samling!

Ebbas lista över överskattade kulturmän når ett slut.

Vill se mer av Zara Larsson.Foto: /Ibl / /IBL

Hyllar Zara Larsson

Vem skulle du vilja hylla då?

– Jag skulle vilja hylla massor. Men främst alla unga, briljanta aktivister, artister och författare.

– Ta kulturkvinnor som Zara Larsson, att de orkar och står på sig när de blir så extremt sexuellt mobbade. Det är något som man slipper när man har fyllt 60, kan jag meddela.

– De här nättrollen kan inte föreställa sig sexuella handlingar i förhållande till en mogen kvinna – och det är väldigt skönt. Men att de som är unga sexmobbade, det tycker jag är helt förfärligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.