Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Witt-Brattström om Akademiens hemliga förmåner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström levde i många år ihop med Akademieledamoten Horace Engdahl. Nu avslöjar hon detaljer om ledamöternas frikostiga förmåner.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Svenska Akademien förfogar över en förmögenhet på två miljarder men är i princip skattebefriad, enligt Aftonbladets granskning.
Foto: STUART FORSTER / ALAMY/IBL
Foto: OLLE SPORRONG

Reducerad bostadshyra.

Gratis limousinfärder i obegränsat antal.

Gratis biljetter till bio, teater och opera.

Gratis boende i Paris och Berlin.

Så ser de hemliga förmånerna ut för de 18 ledamöterna i Svenska Akademien. Det uppger professorn Ebba Witt-Brattström för Aftonbladet. 

Witt Brattström har själv levt med en av ledamöterna, Horace Engdahl, i 33 år. Hon berättar i Aftonbladet att den dag de flyttade isär togs hyresreduktionen, 2 000 kronor, snabbt bort.

Ideellt arbete - med generösa förmåner

Paret bodde då i en av Akademiens lägenheter i Stockholm. Det var en 134 kvadratmeter stor våning i Gamla stan som de betalade drygt 13 000 kronor.

Akademiledamöternas arbete betraktas i princip som ideellt. Men förmånerna är många och mycket generösa, menar Ebba Witt-Brattström.

– Gratis, obegränsat antal limousinfärder, reseanlag, jag tror det låg på 200 000, men är inte säker, gratis boende i Paris- och Berlinlägenhet, gratis biljetter till bio, teater och opera. Bokanslag, klädanslag. Gratis övernattningslägenhet i Gamla stan, subventionerade arbetslägenheter, säger Ebba Witt-Brattström till Aftonbladet.

Horace Engdah, ständig sekreterare har en miljon om årdet i ersättning "till döddagar", berättar Ebba Witt-Brattström.
Foto: OLLE SPORRONG

För en som innehar tjänsten som ständig sekreterare i Akademien utgår även, enligt Witt-Brattström, en väl tilltagen avtalspension. Den motsvarar 100 000 kronor per år som man haft tjänsten.

Får en miljon om året "fram till döddagar"

Ebba Witt-Brattström uppger att till exempel Horace Engdahl för sina tio år som ständig sekreterare har en miljon om året i ersättning "till döddagar".

De senaste 20 åren har Svenska Akademien köpt flera stora, exklusiva lägenheter i Stockholm — lägenheter som sedan tilldelats ledamöter och deras anhöriga. Det visade en stor granskning som SVT gjort.

Akademien förfogar även över lägenheter i Paris och något av de övergrepp och sexuella trakasserier som den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för, ska ha begåtts där.

Det är svårt att få insyn i Svenska Akademiens finanser efter som det är en slags stiftelse. Ingen  Akademien har velat kommentera Witt-Brattströms uppgifter om de hemliga förmånerna - med ett undantag: Kristina Lugn.

Tonar ned omfattningen av förmåner

Hon bekräftar en del av förmånerna för Aftonbladet, men uppger att hon inte har någon hyresrabatt själv. Kristina Lugn tonar ned omfattningen av ersättningar och förmåner.

– Vad beträffar fribiljetter etcetera - de förmånerna hade jag redan när jag blev invald, säger hon till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.