Ebba von Sydow. Foto: Sven Lindwall
Ebba von Sydow. Foto: Sven Lindwall

Ebba von Sydow: Synd att avfärda frågan

Publicerad
Uppdaterad
Ebba von Sydow är glad att hon lyckats skapa debatt om unga kvinnors villkor.
Men säger samtidigt:
- Det är problematiskt ur ett feministiskt perspektiv att det jämt ska tävlas om vem som har det jobbigast.
Bråket mellan Linda Skugge och Ebba von Sydow är ett av de mest debatterade i den svenska bloggosfären för tillfället. Och Ebba von Sydow har märkt av engagemanget.
- Responsen i min blogg och min inbox har varit enorm, uppenbarligen engagerar frågan, säger hon.
Hon är mindre glad för smällarna som utdelas mellan bloggarna.
- Det är problematiskt ur ett feministiskt perspektiv att det jämt ska tävlas om vem som har det jobbigast. Den som har mest att göra mår nödvändigtvis inte heller sämst, säger Ebba von Sydow.
Och ger en känga tillbaka.
- Att Skugge, Janouch och andra supermammor i efterhand trivialiserar den oro och press de kanske kände som unga och barnlösa tycker jag är lite synd. De verkar ha glömt att det inte är busenkelt att vara mitt uppe i karriärval och livsval. Att unga kvinnor i Sverige idag mår sämre än någonsin är kalla fakta, jag tycker att det är synd att avfärda den viktiga frågan med ett "vänta bara tills ni får barn, brudar", säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag