Hotfullt. En nätstalker lämnar hotfulla meddelanden till Ebba von Sydow och hennes familj. Foto: Cornelia Nordström
Hotfullt. En nätstalker lämnar hotfulla meddelanden till Ebba von Sydow och hennes familj. Foto: Cornelia Nordström

Ebba von Sydow: Ska hon lyckas förpesta mitt liv?

Publicerad
Uppdaterad
Egentligen borde jag inte skriva det här. Det sista man ska göra med stalkare är att ge dem uppmärksamhet.
Men för att ge min syn på näthatet, så vill jag berätta om min nätstalkare. En kvinna som i över fem års tid gått in på i princip varenda artikel som skrivs om (eller av) mig på nätet för att sprida hat, lögner och påhopp.
Det handlar säkerligen om hundratals kommentarer. Hon har varit konsekvent genom åren, det måste jag ge henne. Alltid samma påståenden, jag kan hennes exakta formuleringar vid det här laget.
Hon påstår bland annat att jag fuskat mig till samtliga jobb, att jag nu senast nästlat mig in på SVT genom släkt- kontakter via mitt efternamn och att jag är en inkompetent, arrogant, obegåvad översittare med talfel och vattenskalle (oj, vad mycket tid hon ägnat åt min höga panna).
Samma nätstalkare ger sig på mina nära och kära, framför allt min syster som driver en mindre blogg om sin vardag som småbarnsmamma. Där terroriserar hon med hotfulla, rasistiska inlägg, exempelvis på de mest sjukligt vidriga sätt om min fyraåriga systerdotters utseende. Hon nöjer sig inte med att systematiskt fylla kommentarsfälten. Hon har också för vana att mejla mina chefer om "nepotismen", och hävdar att jag skulle "censurera" min blogg på all kritik.
Vilken förstås också är fullständig lögn.

Detta måste jag dock stå till svars för inför chefer och kollegor, eftersom nätstalkarens hatkampanj tydligen inte är helt uppenbart sjuk och galen när man möter den för första gången.
Jag vet mycket väl vem hon är, kan alla hennes alias, haranger och ordval. Vet vad hon heter i efternamn, var hon bor och att hon (som så skrämmande ofta när det gäller näthatare där ute) verkar vara en till synes "vanlig" människa.
Betyder det att en för mig helt okänd kvinna i övre medelåldern med en dator ska lyckas förpesta mitt liv?
Nej, jag vill inte tro det och har därför hittat sätt att hantera det, då jag bestämt anser att det är en del av en ny verklighet. Det fantastiska nätets mörka baksida som ständigt hittar nya vägar, som vi tyvärr därför måste lära oss leva med.
Självklart ska man inte acceptera påhopp, men man kan heller inte ta åt sig av allt hat som anonyma fegisar häver ur sig (och man ska absolut inte förväxla tuff kritik med näthat).

Som journalist kan jag recensera och ge svar på tal. Att då förbjuda eller försvåra läsarnas möjlighet att tycka till om mig och mitt arbete, är en omöjlig ekvation. Den snabba dialogen är själva drivkraften i mitt bloggande, twittrande och skrivande på nätet. Den är skälet till att det, för mig, är ett oslagbart arbetsredskap.
Med min nätstalkare går det däremot inte att föra en dialog. Hon kan fortsätta förföljelsen år ut och år in.
Vad kan jag göra?
Såvitt jag vet, absolut ingenting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag