Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Buschs svar efter uttalandet om elbilar

Expressens Maggie Strömberg intervjuade Ebba Busch efter partiledardebatten i Agenda.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch står fast vid att en familj boende på landsbygd kan behöva lägga en miljon på en elbilFoto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Tesla Model X.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch står fast vid sitt uttalande att det kan kosta minst en miljon kronor för en svensk familj att köpa elbil.

Enligt Kristdemokraternas partiledare ”krävs förmodligen Tesla model X” för familjer på landsbygd som behöver fyrhjulsdrift och dragkrok.

”Ute på landsbygden är inte laddnätet så väl utbyggt än, förutom för Tesla”, skriver Ebba Busch i Altinget.

Ebba Busch fick hård kritik när hon under partiledardebatten förra söndagen hävdade att en elbil kostar ”en miljon och uppåt”

Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco och tidigare företrädare för föreningen Gröna bilister, sa att Buschs siffror var ”fel med minst 300 procent”, och även miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) avfärdade hennes påstående.

Ebba Busch står dock fast vid sina siffror, och skriver i en debattartikel i Altinget att endast Teslas topp-SUV, Model X, har vad som krävs för att fylla behoven hos större familjer på landsbygd.

”Är dragkrok och fyrhjulsdrift absoluta krav, samt ett laddnät som möjliggör resor som om man körde diesel-, bensin- eller hybriddriven bil så krävs förmodligen Tesla model X. Startpriset för den är 1 009 990 kr,” skriver Ebba Busch och partikamraten Magnus Jacobsson.

En begagnad Tesla Model X är dock betydligt billigare.

”300 000 räcker inte för familjer”

Även om en större familj inte har alla ovan nämnda krav är det fortfarande en dyr affär, skriver  KD-ledaren och partikollegan.

”Bland de nu marknadsförda elbilarna bedömer vi att för att möta de krav en större familj kunnat ställa på sina tidigare bilar krävs en investering på runt 700 000 kronor. 

”En elbil för 300 000 kronor räcker kanske för ett ensam- eller parhushåll utan barn i storstad,” skriver de.

Margaux Dietzs roll i Ebba Buschs fastighetsaffär:

Flera frågetecken kring KD-ledarens fastighetsaffär

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.