Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Buschs klännings- markering mot Ryssland

Utrikesminister Ann Linde (S) om senaste utvecklingen i Ukraina – den ryska raketattacken mot Kiev.
KD-ledaren Ebba Busch poserar utanför ryska ambassaden i Stockholm iklädd en klänning av den ukrainska designern Ivan Frolov – som en markering mot Ryssland.
Foto: Hampus Marcussen

KD-ledaren Ebba Busch poserar utanför ryska ambassaden i Stockholm iklädd en klänning av den ukrainska designern Ivan Frolov – som en markering mot Ryssland.

”I hopp om att Kiev återigen ska vara klätt i allt det fria och det vackra”, skriver hon på Instagram där hon visar upp klänningen.

På en av bilderna håller KD-ledaren också en ukrainsk flagga.

På fredagen hålls Elle-galan i Stockholm. I samband med det visar Kristdemokraternas partiledare upp sig i en lyxig klänning av ukrainske designern Ivan Frolov på Instagram.

Till bilderna, som är tagna utanför ryska ambassaden i Stockholm, skriver hon om designern och läget i Ukraina.

Utöver att visa upp klänningen håller KD-ledaren också en ukrainsk flagga på en av bilderna.

”Frolov är ett av många exempel på att mode kan användas för att lyfta viktiga frågor. Hans kläder blir en symbol både för Ukrainas frihet och hans viktiga kamp vad gäller mänskliga rättigheter och HBTQ-personers rättigheter, som är på tillbakagång i flera europeiska länder”, skriver hon och fortsätter:

”Frolov har sin verksamhet i hjärtat av Kiev. För bara några månader sedan var Kiev en levande stad. Modehus, caféer, turism, vacker arkitektur och full av människor och framtidstro. I dag är Kiev trasigt och härjat av ryska bomber. Och Frolov, tillsammans med andra ukrainska organisationer och medborgare, för en kamp för sina liv och sin frihet.”

https://www.instagram.com/p/Cc8HREdMYkS/

Ebba Busch kritiserad för uttalande

KD-ledaren har den senaste veckan fått hård kritik efter ett uttalande hon gjorde efter upploppen runtom i Sverige under påsken. I Ekots ”Lördagsintervjun” sa hon:

– Vi har minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?

Ebba Busch ifrågasatte bland annat varför polisen inte sköt skarpt.

På fredagen debatterade hon mot justitieminister Morgan Johansson i Sveriges Radios ”Studio ett”. S-ministern sa då:

– Om man gör så riskerar man faktiskt att trigga våld, inte bara i demonstrationerna utan hos folk som sitter vid sina datorer och är radikaliserade. Då kanske de tänker att om inte polisen skjuter så får väl jag göra det, säger Johansson.

Busch svarade:

– Jag har inte önskat se någon skadad.

Se mer:

KD-ledaren menar att hon missförståtts medvetet efter det kritiserade polisuttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.