Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thors strategi – för att locka C och L

Ebba Busch Thor hösttalade i fredags. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annie Lööf har lämnat en kravlista till Stefan Löfven. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Liberalerna överväger att släppa fram Löfven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ett chicken race, så beskriver Ebba Busch Thor regeringskaoset.

KD-ledaren menar att alliansens framtid hänger på en skör tråd – men hon har en plan för att locka Annie Lööf och Jan Björklund.

– Min förhoppning är fortsatt att C och L ska hitta tillbaka till alliansen, säger hon.

Ebba Busch Thor gästade TV4:s Nyhetsmorgon under måndagsförmiddagen för att diskutera sin nya succésiffra. 

KD-ledaren klättrade med hela 13 procentenheter i en ny förtroendemätning från Novus, medan flera andra partiledare backade.

– Just nu premieras KD i att vi har en trygg hållning i regeringsfrågan, förklarar Ebba Busch Thor i Expressen TV.

Hon beskriver regeringsförhandlingarna som ett chicken race, där Centern och Liberalerna står och väger mellan de två statsministerkandidaterna. Att de förhåller sig mer till SD än sin egen politik är ”ängsligt”, anser KD-ledaren.

– Det står mellan Kristersson eller Löfven och där har alla partiledare ett ansvar att förklara för sina väljare hur de har resonerat. Det blir ett ”chicken race”, men jag tror att de kommer landa i att vi behöver ett maktskifte, säger Busch Thor i Nyhetsmorgon.

Stefan Löfven har bett om ytterligare några dagar innan riksdagen ska rösta om honom som statsminister. Beskedet var väntat, anser Ebba Busch Thor.

– Är det något parti som är världsmästare på maktspel är det Socialdemokraterna. Det känns väntat att han vill ha mer tid trots att det nästan gått 90 dagar sedan valet. Jag är inte förvånad.

Ebba Bush Thor: Finns en möjlighet att få med Centern och Liberalerna

C och L har lagt fram krav för att släppa fram Stefan Löfven. Men KD-ledaren tror fortfarande att det går att locka tillbaka dem till alliansen – även om samarbetets framtid ”hänger på en tunn tråd”.

När Ebba Busch Thor hösttalade i fredags vädjade hon till partierna att komma ”hem till alliansen”. 

På måndagen förklarar hon i Expressen TV att C och L kan få igenom mer borgerlig politik genom att skriva en gemensam budget med M och KD.

– Min förhoppning är fortsatt att C och L ska hitta tillbaka till alliansen. Den här veckan finns det fortfarande en möjlighet att skriva ihop sig om en gemensam budgetreservation, på torsdag ska vi hantera den i riksdagens finansutskott. Går den igenom där kan det bli den budget som Sverige styrs på nästa år. Vill man ha mer borgerlig politik och en ny politisk inriktning är det där man måste lägga förhandlingskrutet, inte på Stefan Löfven, säger KD-ledaren i Expressen TV.

”Stefan Löfven är sämre”

Ebba Bush Thor fortsätter:

– Det finns en liten chans att en sådan budget går igenom ändå, men jag menar att den blir bättre om alla fyra allianspartier är med. Vill man få igenom borgerlig politik tror jag att Stefan Löfven som borgerlig statsminister är sämre på att få igenom sådana politiska reformer än vad en borgerlig statsminister är.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!