Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thors revansch – KD blir fjärde största parti

Från att nästan ha varit uträknade innan valet har Kristdemokraterna nu gått till att bli riksdagens fjärde största parti.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från att nästan ha varit uträknade innan valet har Kristdemokraterna nu gått till att bli riksdagens fjärde största parti. Det visar en ny mätning från Demoskop – i vilken partiet får hela 10,6 procent i väljarstöd. 

– De har ökat till en nivå de inte varit i närheten av sedan Alf Svenssons dagar för snart sjutton år sedan, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. 

– Vi har fokuserat på att få igenom vår politik och inte så ängsligt oroats över vem som eventuellt röstar för den, säger partisekreteraren Peter Kullgren. 

Kristdemokraterna skulle få hela 10,6 procent av rösterna om det vore val i dag. Det visar Demoskops mars-mätning, som är gjord på uppdrag av Expressen. Detta gör partiet till riksdagens just nu fjärde största, visar mätningen. 

Bakgrunden till uppgången, som är statistiskt säkerställd, beror till stor del på att de M-väljare som tidigare varit benägna att röra sig i SD-riktning nu snarare i stället går åt KD:s håll. 

– Under flera val var det allmänborgerliga taktikröster som höll KD kvar i riksdagen. Men den tiden är förbi – nu lockar partiet nya väljare på ett sätt som de inte gjort på länge, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson. 

Alf Svensson-nivåer

I jämförelse med förra månadens mätning ökar partiet med 3,6 procentenheter och tangerar därmed stödet från september 2002, under Alf Svenssons tid som partiledare. Jämfört med valet är ökningen på 4,3 procentenheter. 

– Det är en remarkabel upphämtning som Kristdemokraterna gjort under det senaste året. I dag är det lätt att glömma hur kritiskt läget var för partiet så sent som i somras. I juli låg de på mardrömsnivån 2,5 procent med bara ett par månader kvar till valet. Nio månader senare har de ökat till en nivå de inte varit i närheten av sedan Alf Svenssons dagar för snart sjutton år sedan, säger Peter Santesson. 

Tidigare KD-ledaren Alf Svensson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han menar att en viktig faktor bakom framgången onekligen är Ebba Busch Thors förmåga att nå ut. 

– Hon har haft ett skarpt och tydligt tonläge genom hela regerings­krisen som ser ut att ha resonans bland många väljare som står till höger. Men KD kan också ha uppfattats ha anpassat sig snabbare och tydligare till det nya politiska landskapet som bildats i och med alliansens sammanbrott, medan Moderaternas omställning gått något långsammare.

Ebba Busch Thor kommenterar mätningen så här: 

”Det känns fantastiskt, som ett kvitto på att vi har hamnat rätt. Man ska inte stirra sig blind på enstaka mätningar, men resultaten här ligger i linje med vad som setts hos andra institut. Det finns ett behov av en rakryggad opposition, och vi i Kristdemokraterna har visat att vi tänker fortsätta axla det ansvaret.”

Liberalerna långt under spärren

Både Moderaterna och Centerpartiet backar med runt en procentenhet vardera sedan den förra mätningen och Socialdemokraterna backar med lite mer än två procentenheter. Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna står förhållandevis stilla. Samtidigt ökar Miljöpartiet med nästan en procentenhet och landar, till skillnad från Liberalerna, precis ovanför riksdagsspärren i denna mätning. 

Jan Björklunds Liberalerna hamnar under spärren.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

– Liberalerna befinner sig i en klart bekymmersam situation nu. Alla partier drabbas av låga siffror ibland, men för Liberalernas del finns det ett djupare problem som gör det svårt att rätta till dem. Partiet har brukat vara beroende av ett stabilt inflöde av M-väljare eftersom Liberalerna själva inte har en särskilt stor andel vaneröstare. Men i och med regeringsuppgörelsen har M-väljare blivit mycket kallsinniga till partiet och utsikterna att rätta till siffrorna genom att vinna nya väljare från Moderaterna är små i dag, säger Peter Santesson. 

– Den stora frågan för Liberalerna är var de nya väljarna ska hämtas ifrån. Där får nästa partiledare en nöt att bita i.

Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

S: 25,8 (-2,1) 

V: 9,3 (-0,3) 

MP: 4,1 (0,9)

M: 18,4 (-1,1) 

L: 3,0 (-0,3)

KD: 10,6 (3,6) 

C: 7,5 (-1,0) 

SD: 19,4 (0,0) 


S, V, MP: 39,1 

M, KD: 29,0 

C, L: 10,6 


(skillnad mot förra månadens mätning inom parentes)

Så gick mätningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 26 februari – 5 mars 2019.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.

Antal genomförda intervjuer: 1 611 intervjuer varav 1000 per telefon och 611 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: Kristdemokraternas uppgång är statistiskt säkerställd.

Beställare: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.