Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch Thors kritik: "Är befängt"

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/

Mycket vill ha mer.

Dubbelsegern i riksdagens jultävling ”skinkskyttet” gav blodad tand.

Nu har Ebba Busch Thor siktet inställt på de ledarskribenter – och ministrar – som försöker klistra SD på henne.

– Befängt, ohederligt, antiintellektuellt – och fördummande, säger hon.

Loggan på Kristdemokraternas kaffekoppar sitter på fel sida om örat.

– Han som gjorde dem är vänsterhänt, vilket jag klagat på många gånger. Alternativt var vi snåla som inte satte loggan på båda sidorna av koppen. Men det var innan opinionssiffrorna gick upp...

– Du skulle förresten ha sett lokalen som vi bokade för eftervalskonferens, det var den sorgligaste jag har sett. Den bokades i mars i år, och då såg det ju inte så bra ut för oss. Det var en billig lokal.

KD-ledaren Ebba Busch Thors tillvaro i det mörka hörnrummet i kvarteret Cephalus i norra delen av Gamla stan i Stockholm rymmer inga stora problem så här dagarna före jul.

Valet gick bättre än hon ens kunnat drömma om och efter valet har opinionssiffrorna fortsatt uppåt. Hon rusar i förtroendemätningarna – och så var det där med "skinkskyttetrofén".

Varje år tävlar riksdagspartierna i luftgevärsskytte på riksdagens skjutbana. De skjuter på tecknade grisar. 

Och i år vann alltså Kristdemokraterna både den manliga och den kvinnliga klassen. 

– Vi ägde ut dem totalt, konstaterar KD-ledaren, och trycker i sig en kola från julklappspåsen som gruppledaren Andreas Carlson delat ut. 

Busch Thor: ”En absurd diskussion”

När Ulf Kristersson, Stefan Löfven och Annie Lööf nu tvingas ägna julhelg, mellandagar och nyårsledighet åt hemliga förhandlingar och ränksmideri kan hon ägna sig åt att peka finger åt dem som försöker hjälpa S-ledaren till fyra nya år i Rosenbad. 

– Många krafter förenas nu i att gå socialdemokratins maktärenden och sätta väldigt hårt tryck på Centern och Liberalerna. De försöker fula ut frihetliga kristdemokrater och moderater, som att vi skulle ha en dold agenda eller gå SD:s ärenden på något vis, säger Ebba Busch Thor. 

– Det har varit en ganska absurd diskussion, och det har hävdats att med en mindre allianshögerregering skulle Sverige snart närma sig en utveckling som i Ungern och Polen. Det är befängt och ett otroligt fördummande sätt att argumentera på.

KD-ledaren kallar kritikerna för ”ohederliga” och ”antiintellektuella”.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är ”ohederlig”, enligt KD-ledaren.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

– Ta bara det faktum att vi har en justitieminister just nu som kallar KD/M-budgeten som gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna för en KD/M/SD-budget. Det är inte det. Det är en moderatdemokratisk budget som gick igenom tack vare det stöd som fanns i kammaren. Detta är bara ett i raden av många exempel på vilken märklig debatt det är, och hur många som medvetet sätter en falsk bild.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1074704811134730240

Justitieminister Morgan Johansson håller inte med om att hans tweet skulle sätta någon medvetet felaktig bild.

– Det var M, KD och SD som röstade fram budgeten. Alltså är det en M/KD/SD-budget. Det får nog Ebba Busch Thor leva med att det påpekas, säger Morgan Johansson.

I samband med budgetomröstningen i riksdagen den 12 december valde KD-ledaren också att gå till hårt angrepp mot journalister och ledarsidor som hon hävdade ”har passerat anständighetens gräns”.

”Man får kalla en spade för en spade”

– Det här var ju inte riktat på något vis mot någon enskild media, utan det var kritik kring den politiska debatt som pågår just nu och som ju helt ogenerat handlar om att spela rakt in i Socialdemokraternas maktspel och sätta ett högt tryck på Centerpartiet och Liberalerna med metoder som jag menar inte är hederliga eller schysta. Då tycker jag att man får kalla en spade för en spade. Jag tycker inte att detta är ett schyst sätt att argumentera på och vi ser det från många företrädare på den rödgröna sidan. Vi ser det från LO, Aftonbladets ledarsida och politiska företrädare för de rödgröna. 

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg gav svar på tal via Twitter: ”Hoppas alla förstår att syftet med Ebba Busch Thors angrepp är att jag ska tiga när det kommer till Sverigedemokraternas historia, politik och ständiga skandaler.”

Ebba Busch Thor fnyser: 

– Det är befängt. Jag är övertygad om att Anders Lindberg vet att jag aldrig skulle få för mig att önska något sådant. Jag har ju själva lyft fram delar av Sverigedemokraternas historia och det som en del SD-företrädare har sagt och gjort i närtid. Jag har konfronterat Jimmie Åkesson direkt själv. Jag har ingen önskan att man ska gömma det på något vis och kommer definitivt inte att önska att några medier gör det. Men det jag kräver är att man håller en hög nivå på hur man argumenterar, och det var det jag riktade kritik kring.

Centerledaren och KD-ledaren står i dag på olika sidor.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren om Lööfs förhandlingar med Löfven

KD-ledaren har tidigare varit mycket kritisk när hon recenserat Centerledaren Annie Lööfs och L-partiledaren Jan Björklunds agerande under regeringsbildningsprocessen, men nu är hon mer återhållsam.

– Det är klart att det inte var en rolig känsla, säger hon om deras förhandlingar med Stefan Löfven.

Är du rädd för att det ska hända igen, att de sätter sig med Stefan Löfven på nytt?

– Vill man ha borgerlig politik och en ny politisk inriktning, och vill man hålla fast vid ett tydligt nej till Sverigedemokraterna – då är en regering som Ulf Kristersson leder det bästa sättet att så nära som möjligt möta de kriterierna. Det är svårt att få det bättre uppfyllt med Stefan Löfven, menar jag.

Det faktum att Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson sagt att hon har ”otroligt svårt” att se sig själv ”släppa fram ett allt mer konservativt Moderaterna till makten” kommenterar Busch Thor så här: 

– Jag känner mig väldigt trygg med vilket ledarskap som Ulf Kristersson skulle stå för som person, men också med Moderaterna som parti. Det är därför vi inte har tvekat i den frågan. Men jag förstår samtidigt att det funnits frågetecken kring till exempel Sverigedemokraternas inflytande över vår budgetreservation. Men det är bara att titta och läsa den, det är framför allt Moderaternas och Kristdemokraternas politik som präglar den – men med alliansens gemensamma reformagenda som bas. Det finns reformer där som är tydligt L- och C-märkta, de hade inte funnits där om vi bara hade tagit hänsyn till vår egen politik. 

Busch Thor varnar för att göra om misstaget

Vad säger du om att Moderaterna särskilt betonar de liberala frågorna i dessa dagar?

– Det är ju helt rätt i objektiv mening om man ser till deras ideologiska hemvist, så det är väl inte så konstigt. Men det har ju använts lite olika ideologiska epitet lite slarvigt under den här hösten.

– Alla de gånger där liberala, konservativa och kristdemokrater har valt att gå skilda vägar i svensk politik, då har det gett ett enda resultat – nämligen socialdemokratisk maktdominans. Det är därför jag är så mån om att borgerligheten inte ska göra om det misstaget. Vi behöver hitta sätt att möta varandra i sakpolitik, men också kunna känna en trygghet i vilka parter man vill förhandla med och inte.

En bild på alliansledarna från valrörelsen.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur mår alliansen i dag?

– Det är fortfarande en nära dialog och samtal emellan oss. Det är klart att vi har stått starkare förut, inte minst eftersom allianssamarbetet definieras mycket av vad vi vill gemensamt, men också av det faktum att vi är beredda att göra verklighet av det. Alliansen har varit beredda att ta makten tillsammans, det har varit lite av poängen med alliansen. Men det är fortfarande ett väldigt nära samarbete och en hjärtlig dialog som har pågått under hela den här hösten. 

Trots att både Jan Björklund och Annie Lööf har dörren öppen för Stefan Löfven?

– Ja, det är klart att det inte känns roligt på ett personligt plan eller på ett politiskt plan heller. Men vi är där vi är, och jag skulle inte göra mitt jobb om jag inte valde att sätta mig över det där. Vi har många år på nacken tillsammans, både alliansen som helhet, men också vi som personer. Det finns nära och viktiga relationer som vi försöker värna i allt det här också.

Nu vet vi ju att du inte vill ha något extraval, och det vill väl inte så många partiledare. Men ett extraval skulle ju kunna ändra förutsättningarna. MP och L skulle kunna åka ur riksdagen – kunde inte det vara en bra idé med två färre partier i riksdagen?

– Jag tror att väljarna räknar med att vi löser ut situationen med det valresultat som vi har fått nu. Men för Kristdemokraternas del gick vi fram kraftigt i valet och vi har fortsatt att öka i opinionsmätning efter opinionsmätning under hösten. Vi har ingen anledning att vara rädda för ett nyval.

Slår tillbaka mot Jimmie Åkesson

Hon slår samtidigt tillbaka mot SD-ledaren Jimmie Åkessons påståenden om att det nu finns ett konservativt block, bestående av M, KD och SD, i riksdagen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har fel, enligt Ebba Busch Thor.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag förstår att man gärna vill uttrycka det så, men det stämmer de facto inte. Kristdemokraterna tillhör en av de största politiska familjerna i världen, och inte minst i Europa. För oss är det viktigt att lyfta fram att vi är ett borgerligt alternativ, men det är de sociala frågorna som är väldigt viktiga för oss.

– Samtidigt har jag varit tydlig med att jag inte har någon anledning att göra märkliga krumbukter kring att Sverigedemokraterna ibland tycker rätt i vissa frågor, att vi röstar lika i en del frågor – även om SD betydligt oftare har röstat med S än med alliansen. Jag förstår inte varför man ska tycka att det är ett problem eller varför jag skulle ha avstått från att gå fram med en gemensam budget med Moderaterna för att den riskerar att gå igenom med Sverigedemokraternas stöd. Jag tycker inte att det är ett problem om min politik faktiskt vinner.

Hur viktigt är det för dig att stänga ute SD från inflytande?

– Jag tycker egentligen att hela den här diskussionen och frågan är felställd. Min drivkraft i politiken handlar inte om att hålla någon ute, utan om att få genomslag för de värderingar som är vårt existensberättigande överhuvudtaget i svensk politik – att kunna göra skillnad för krisen i sjukvården och i polisen, se till att Sverige är ett land som faktiskt tar hand om sina äldre. Om man då kan få igenom det för att andra partier röstar för, det har jag inte ett problem med. Men jag tycker fortfarande inte att det är lämpligt att förhandla med Sverigedemokraterna.

Men en förhandling skulle ju kunna ge er ett större stöd?

– Ja, men jag tycker fortfarande inte att det är en bra idé och därför håller vi fast vid vårt nej.

Annie Lööf rasar – Ebba Busch Thor rusar

Flera undersökningar den senaste tiden har visat att svenska folkets förtroende för Annie Lööf rasar, och samtidigt rusar du i mätningarna. Vad beror det på?

– Jag tror inte man ska ställa oss mot varandra på det sättet. Jag tycker det är ganska tröttsamt att man ofta ställer de kvinnliga partiledarna mot varandra och jämför dom med varandra på ett sätt som man inte gör med männen. 

Ebba Busch Thor intervjuas av Expressens politiska reporter Niklas Svensson i riksdagen.

Men nu är det ju de facto så att du ökar mest och hon minskar mest?

– Ja, men det har varit en trend de senaste åren att man har försökt ställa de kvinnliga partiledarna mot varandra. Jag är väldigt glad över att vi ökar i förtroende och jag har svårt att läsa det på något annat sätt än att det är ett kvitto på att vi har varit att lita på i regeringsfrågan. Det har varit en kombination både av att vi har hållit fast vid det vi har sagt, men också anpassat det till verkligheten och inte låtsats att vi har en annan verklighet. 

Enligt DN/Ipsos decembermätning har nu Kristdemokraterna gått om Centerpartiet i storlek. Vad tänker du om det?

– Det är klart att det är en positiv situation för oss. Vi har gått från att vara alliansens minsta parti till att i den mätningen vara alliansens näst största. Nu är vi vana vid att det svänger i opinionsmätningar så vi får se hur länge det varar. Men det är en revansch. 

Innebär det ökade stödet också att du kan ställa större krav på inflytande när du förhandlar med Ulf Kristersson?

– Det är klart att det blir naturligt så att man känner en annan trygghet när man har både sin rörelse och väljarna med sig. Sen är det i alla möten fyra parter som möts och man måste ta hänsyn till alla parter oavsett storlek på partiet. Men det är klart att för mig personligen och för hela partiet och rörelsen så tror jag man upplever en väldigt fin känsla av revansch den här hösten, efter ganska tuffa år tidigare under mandatperioden. 

Vill inte svara på frågan om ministerposter

Har du diskuterat ministerposter med Ulf Kristersson?

– Alla såna diskussioner får vi ta när vi vet hur det blir i januari. Vi har varit väldigt varsamma med att ta saker och ting, en sak i taget.

Även om KD nu ökar i väljarstöd så tappar allianspartierna som helhet i väljarstöd. Vad tänker du om det?

– Jag tycker väl inte att det är så konstigt, egentligen. Många som har sökt sig till ett alliansparti har också räknat med att man skulle få se en starkt sammansvetsad allians som försöker att göra skillnad tillsammans och på riktigt. Nu har man inte fått någon alliansregering och i stället en ganska rörig politisk höst, och då kanske det inte är så konstigt att alliansen som helhet straffas för det.

Så du lägger skulden på C och L?

– Opinionsmätningarna och opinionen är ju som den är just nu, men det är klart att för en alliansväljare som vill se en alliansregering, och inte har fått det, är det inte så konstigt att stödet minskar.

Ebba Busch Thor har under hela sin partiledartid – hon tillträdde i april 2015 – varit mycket aktiv i sociala medier. Hon twittrar flitigt, lägger ut bilder på Instagram och skriver på Facebook. Sveriges Radios Henrik Torehammar har beskrivit henne som en ”amerikansk kändis”. 

– Vilken sort undrar man då, haha, för det finns ganska många olika. 

Sveriges Radios Henrik Torehammar jämför Ebba Busch Thor med ”en amerikansk kändis”.
Foto: MATTIAS AHLM/ SVERIGES RADIO / SVERIGES RADIO 2316008

Han konstaterar att du använder sociala medier för att runda de traditionella medierna med dina budskap. Ligger det något i det?

– En del av tjusningen med sociala medier är att man kan ha direktkontakt. Jag var ju kommunpolitiker i nio år innan jag blev nationell politiker och partiledare, och jag är van vid att kunna ha en väldigt nära och direkt kontakt med väljarna. Det har blivit annorlunda sen jag blev partiledare, det har blivit ett större avstånd – och det kan jag sörja, verkligen. Då är sociala medier ett sätt att hålla liv i den nära dialogen, även om man inte kan svara på allt. 

Henrik Torehammar pratar också om att dina Instagrambilder stärker ditt varumärke. Tror du det också?

– Jag försöker att inte överanalysera mitt Instagramkonto för mycket. Jag vet att andra lägger tid på att göra det. För mig är det ett personligt val. Jag trivs med att inte bara vara jobb, jobb, pressmeddelande och tuff kritik mot Stefan Löfven i partiledardebatter i tv. Man blir bemött och betraktad som partiledare, men sociala medier är för mig ett sätt att hålla mig… att komma ihåg att jag är mer än så.

– Man kan tycka att det är märkligt att något så ytligt som sociala medier fyller den funktionen, men det gör att jag någonstans också kan få lov att vara en 32-årig småbarnsmamma som är ganska stolt över mina små troll också, och visa upp dem litegrann. För mig är det ganska personligt och jag trivs med det. Jag försöker att inte överanalysera det.

Mycket vill som sagt ha mer. 

Men på Ebba Busch Thors önskelista inför jul står egentligen bara en sak: 

– Ledighet med min familj.

Men det avgör inte tomten – utan Ulf Kristersson, Stefan Löfven och talmannen.

Se hela intervjun här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.