Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thors hälsning till Löfven

Nu berättar Ebba Busch Thor om minuterna efter beslutet som har lett till politisk oreda.
Foto: Per Groth
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har en hälsning till Stefan Löfven: "Min uppmaning är den jag redan har framfört öga mot öga med Stefan Löfven. Vi behöver minska trycket på flyktingmottagandet".
Foto: Christine Olsson/TT

Knappt ett dygn efter DÖ:s upplösning har Ebba Busch Thor en hälsning till statsminister Stefan Löfven:

– Min uppmaning är den jag redan har framfört öga mot öga med Stefan Löfven. Vi behöver minska trycket på flyktingmottagandet.

Knappt 24 timmar efter DÖ:s upplösning berättar nu Ebba Busch Thor om minuterna efter beslutet som nu har lett till politisk oreda.

– Det jag omedelbart gjorde i går när Kristdemokraterna valde att lämna DÖ var att ringa de andra partiledarna i alliansen och informera om beslutet. Jag tycker att de har gjort en klok bedömning för egen del att detta innebär att DÖ har fallit i sin helhet, säger Ebba Busch Thor.

Partiledaren berättar också att hon även har haft samtal med sin partistyrelse och att partiet nu blickar framåt.

– Vårt fokus ligger på att gå framåt med det Kristdemokraternas budget för en ökad sammanhållning i Sverige, som ska ge framtidstro i den svåra situationen som vi befinner oss i och med den flyktingutmaningen. Det är där vårt fokus ligger, säger hon.

Vill mot mitten

Expressen kunde tidigare berätta att regeringen vill röra sig mot mitten och lämna Vänsterpartiet och söka breduppgörelse. Något som Ebba Busch Thor ser som något positivt.

– Jag tycker att det är positivt för frågor som är avgörande för Sveriges framtid kan ha breda uppgörelsen eller säkra ett brett stöd, säger hon och fortsätter:

– Men de samtal som jag hittills varit inbjuden till med Stefan Löfven så har han antingen sett ut som ett frågetecken eller inte velat kännas vid de förslag vi har haft för att dämpa söktrycket på det svenska flyktingmottagandet och säkra att vi kan fortsätta hjälpa de människor som flyr från sina liv, säger hon.

På frågan om det finns andra områden som partiledaren kan tänka sig att samarbete om svarar hon:

– Om regeringen inbjuder till samtal så är vi beredda att lyssna. Men det kan inte vara så att man inbjuder till samtal som ett spel för gallerierna utan man måste ha en konkret idé om vad man ska mötas om. Vi har varit tydliga med våra förslag om att Sverige behöver utveckla ett system med särskilda länder och överge permanent uppehållstillstånd går över till temporära uppehållstillstånd för att säkerställa att Europa hjälper fler men att det svenska flyktingmottagandet klara av att hjälpa i fortsättningen.

"Inte aktuellt"

Enligt uppgifter till Expressen gör sig regeringen förberedda på att alliansen med stöd av Sverigedemokraterna tänker bryta ur delar av budgeten redan i höst.

Är det möjligt? 

– För oss är det inte aktuellt med ett samarbete med SD. Vi går fram med en egen budget som vi kommer att rösta på i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.