Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor om SD-väljarna: ”Väldigt känsligt att prata om”

Ebba Busch ThorFoto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Jimmie ÅkessonFoto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger i en intervju med Svenska Dagbladet att något samarbete med Sverigedemokraterna inte kommer att inledas. 

Samtidigt anser hon sig ha använts som ett slagträ i förhandlingarna mellan Centerpartiet och Stefan Löfven.

– Jag tycker ju att det är otroligt magstarkt ifrån en statsminister att man bidrar till att måla upp ett fiktivt hot, säger Busch Thor till tidningen.

Samtidigt som KD-ledaren riktar kritik mot tonläget i debatten under regeringsförhandlingarna understryker hon i intervjun med Svenska Dagbladet att Kristdemokraterna inte kommer att samarbete med Sverigedemokraterna. I stället vill hon sno åt sig väljare från Jimmie Åkesson och hans parti. 

Jimmie Åkesson har å sin sida sagt att om det är någon partiledare som kommer att inleda samtal med honom så är det Ebba Busch Thor. Där tycker Busch Thor och Åkesson olika. 

– Nej, men vi har ju haft vår hållning i relationen till Sverigedemokraterna under hela tiden jag har varit partiledare. Jag tycker att om man ska se till vilka man ska ha djupgående samarbetet med, eller bilda regering med, så måste det finnas en ganska stark värdegemenskap.

Så ska hon locka SD-väljarna

Kristdemokraterna vill satsa på att locka till sig väljare från Sverigedemokraterna snarare än att inleda samarbete. KD är inte det första partiet som sagt sig vilja locka väljare från Sverigedemokraterna. Moderaterna har uttryckt en liknande strategi men inte lyckats. 

Ebba Busch Thor tror att KD:s politik på områdena sjukvård, äldreomsorg och välfärd ska locka till sig väljarna.

– Det var ju väldigt känsligt bara för några år sedan att prata om var väljarna finns, och var man kan plocka väljare, därför att alla förutsätter att man då ska bli som ett annat parti. Men vi är kristdemokrater. Och det är väldigt många väljare som söker efter ett alternativ som är på riktigt, inte så räddhågset kring vad bilden blir på kort sikt i medier och som vågar gå rätt på. Den rakheten är ju något som vi får otroligt mycket tummar upp kring, säger Ebba Busch Thor till SvD.

”Målar upp fiktivt hot”

Jan Björklund och Annie Lööf har i flera intervjuer lagt skulden för Alliansens död på M och KD. Men Ebba Busch Thor reagerar starkast på att Stefan Löfven i sin retorik ställt fyrpartiöverenskommelsen mot en M-KD-regering med stöd av SD. 

– Jag tycker ju att det är otroligt magstarkt ifrån en statsminister att man bidrar till att måla upp ett fiktivt hot. Men det har ju varit det främsta maktmedlet för S i allt detta. Hade det tjänat deras intressen hade man inte tvekat i fem sekunder att ha en annan relation till Sverigedemokraterna. Nu var det här det främsta medlet för att spräcka Alliansen, säger hon till SvD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.